NOS betaalde 70 miljoen euro voor samenvattingen Eredivisie

10 december 2014Leestijd: 2 minuten
''

De NOS heeft ongeveer 70 miljoen euro op tafel gelegd op de uitzendrechten voor de samenvattingen van het Eredivisievoetbal voor de komende drie jaar te behouden. Met dat bedrag werden commerciële partijen afgetroefd.

Het bedrag dat de NOS voor de uitzendrechten heeft betaald, is geheim. Dit werd in het contract met Eredivisie Media & Marketing afgesproken. Maar onder toenemende druk van onder meer de Tweede Kamer, heeft NOS-directeur het bedrag woensdag toch publiekelijk verklapt.

70 miljoen euro

Tijdens een presentatie zei De Jong woensdag dat het bedrag de 70 miljoen euro ‘dicht nadert’. Voor dat bedrag mag de omroep de komende drie jaar de samenvattingen van de Eredivisie uitzenden. De live-wedstrijden worden uitgezonden door Fox Eredivisie.

Het is zeer de vraag of 70 miljoen euro de bijbehorende reclame-inkomsten rechtvaardigen. Sowieso gaat al 1,5 miljoen euro van de inkomsten naar Eredivisie Media & Marketing in de vorm van verplichte reclamespotjes rondom de uitzendingen. Daarbij is het opvallend dat SBS niet meer dan ongeveer 30 miljoen euro voor de samenvattingen heeft geboden. Een hoger bedrag zou voor SBS niet rendabel zijn.

Bezuinigen

NOS-directeur De Jong zelf houdt vol dat zijn omroep juist bezuinigt op het voetbal. Zo besloot de NOS niet meer mee te bieden op de rechten voor de Champions League. Die zijn nu binnengehaald door SBS.

Toch heeft de NOS, naast de Eredivisie-samenvattingen, ook nog de uitzendrechten van de kwalificatieduels van het Nederlands elftal voor het EK 2016 en het WK 2018 binnen. Het is niet duidelijk hoeveel de NOS hiervoor heeft geboden. Maar volgens ingewijden gaat het ook hier om ‘vele miljoenen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.