Nieuwe schietpartij in Amsterdam, ‘voorlopig geen eind aan geweld’

10 december 2014Leestijd: 2 minuten

Het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn een eind komt aan de liquidatiegolf in het criminele circuit. Er zou sprake zijn van ‘paranoïde gedrag van kopstukken’ en het ‘anti-liquidatieteam’ van de politie Amsterdam vreest dat er geen rem zit op het geweld.

‘Het gaat volgens ons allang niet meer om een partij verdwenen cocaïne. Het gaat soms om paranoïde gedrag van kopstukken, die zelf denken dat ze op een dodenlijst staan en daarom maar kiezen voor de vlucht vooruit. Zelf hun vermeende vijanden liquideren dus,’ zeggen politiechef Pim Jansonius en officier van justitie Jeroen van Berkel tegen De Telegraaf.

Coffeeshops

Om de zogenoemde Mocromaffia te verstoren wil de politie de komende tijd vooral lounges, coffeeshops en andere malafide horecagelegenheden binnenvallen. ‘Maar beloven dat het moorden morgen stopt, kunnen we niet.’

Jansonius zegt tegen de krant dat de mate van geweld die wordt gebruikt ‘buitensporig groot’ is en dat onderzoeken langzaam verlopen. ‘Technische sporen zijn lastig te vinden, mede omdat vluchtauto’s in brand worden gestoken.’

Wie denkt dat de criminelen alleen elkaar uitschakelen, heeft het mis. Bij de liquidaties zijn al onschuldige burgers gedood of ernstig gewond geraakt. ‘En dat is onaanvaardbaar.’ Het is niet zo dat het Openbaar Ministerie en de politie toekijken zonder in te grijpen.

‘Er lopen 21 grootschalige onderzoeken, waarmee tientallen rechercheurs zich bezig houden,’ zegt Van Berkel. Bij de liquidaties worden vooral zware wapens gebruikt, om zeker te weten dat de moordaanslag lukt. Hoe criminelen de wapens gebruiken, is ‘beangstigend’.

‘Woonhuizen en een kinderdagverblijf zijn al doorboord,’ zegt Van Berkel. ‘Op camerabeelden van een recente liquidatie was te zien dat de schutter amper zijn wapen in bedwang kon houden. Twee onschuldige bezoekers aan de bar werden door kogels getroffen.’

Bewijs

Maandagavond werd de 34-jarige Luana Luz Xavier doodgeschoten voor de ogen van haar kinderen in Amstelveen. In televisieprogramma Opsporing Verzocht werd dinsdag een foto verspreid van de vrouw van Braziliaanse komaf.

Luz Xavier was de vriendin van de Amsterdamse crimineel Najib ‘Ziggy’ H., die in verband wordt gebracht met verschillende liquidaties, maar daarvoor is nooit voldoende bewijs verzameld. Ziggy vreesde voor zijn eigen leven en hield zich daarom al een tijd stil. Het lijkt erop dat zijn vriendin, een bekende van de politie, daarom slachtoffer is geworden.

In de nacht van dinsdag op woensdag was er opnieuw een schietpartij in de Rivierenbuurt in Amsterdam-Zuid. Daarbij is een man om het leven gekomen. Het staat nog niet vast of het gaat om een afrekening, maar het lijkt er wel op. Het slachtoffer zou de 25-jarige Murat G. zijn, een bekende van de politie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.