‘NAVO-basis in Brunssum op lijstje van moslimterroristen’

16 december 2014Leestijd: 2 minuten

Het NAVO-hoofdkwartier in het Limburgse Brunssum is mogelijk doelwit van radicale moslims. De waarschuwing voor de jihadistische dreiging is er al sinds september.

Dat zeggen bronnen binnen het hoofdkwartier van het bondgenootschap, schrijft De Telegraaf. De burgemeester van de Limburgse gemeente, Luc Winants, bevestigt de dreiging.

Hij is ervan geschrokken. ‘Die dreiging is er zeker nu. Ik ben daarover door de politie op de hoogte gesteld tijdens de briefing. Wij kijken hier heel serieus naar samen met de mensen van de basis en de opsporingsdiensten.’

Winants zei verder niets over de moskee, maar zei wel dat hij ‘regelmatig praat met mensen van de moskee. Dat contact is goed en open’. Er zijn geen directe aanwijzingen dat iemand een aanslag op het complex wil plegen, maar uit voorzorg is de bewaking toch ‘opgeplust’.

Moskee

De krant schrijft, op basis van bronnen, dat de dreiging samenhangt met een nabijgelegen moskee. Moskeegangers zouden voor de basis en de bijbehorende woongemeenschap voor militairen en hun familie patrouilleren en in auto’s heen en weer rijden.

De soldaten, hun vrouwen en kinderen voelen zich daardoor onveilig. Ook bij vervoer naar de internationale school worden ze naar eigen zeggen gevolgd. Volgens de burgemeester zijn er maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen. Zo staan er sinds enige tijd politieagenten op de uitkijk rond het hoofdkwartier en bijbehorende faciliteiten.

‘Er is sprake van extra alertheid bij de mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn,’ zegt Winants in De Telegraaf. ‘Ik moet voorzichtig zijn met wat ik zeg, omdat de veiligheid van mensen in het geding is.’

Tot dusver zou er met de meldingen van dergelijke ‘surveillances’ door moskeegangers niets zijn gedaan, maar de burgervader ontkent dat. Het ministerie van Defensie wil verder niet op de veiligheidssituatie ingaan.

Opheldering

In het hoofdkwartier van de NAVO in Limburg werken zo’n 1.500 mensen, onder wie 900 stafmedewerkers uit 26 van de 28 lidstaten. Defensie heeft sinds september de verantwoordelijkheid over het bewaken beveiligen en bewaken van het ‘Joint Force Command’ in Brunssum. Ook beheert het ministerie de gebouwen die bij dit internationale hoofdkwartier horen.

Kamerlid Joram van Klaveren van de nieuwe partij Voor Nederland (VNL) – een afsplitsing van de PVV – wil opheldering van VVD-ministers Jeanine Hennis (Defensie) en Ivo Opstelten (Veiligheid).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.