Moeder van baby in kamer ‘Zwarte Piet’: ophef gaat veel te ver

01 december 2014Leestijd: 2 minuten

De moeder van het baby’tje dat maandag ‘bekend’ werd als de ‘Zwarte Piet-baby’ in het Jeroen Bosch Ziekenhuis vindt de opschudding ‘veel te ver’ gaan. Het was volgens haar gewoon een misverstand van het ziekenhuis.

Dat zegt de moeder op Facebook. Het ziekenhuis in Den Bosch plaatste maandagavond haar reactie op de eigen Facebook-pagina.

‘Ik ben heel erg geschrokken van de reacties op sociale media en in het nieuws over het naambordje,’ schrijft ze verder. ‘Er wordt hier goed voor ons gezorgd. Wat ik nu belangrijk vind is de gezondheid van mijn kind en ik wil iedereen vragen om hiermee op te houden, zodat mijn zoontje en ik in alle rust kunnen herstellen.’

Naambordje

Zondag ontstond ophef over het digitale naambordje met daarop ‘Zwarte Piet’ bij de ziekenhuiskamer van het zwarte baby’tje. De zaak kreeg veel aandacht toen Hamza Bouharrou, de 26-jarige oom van het kind, bij Damin aankwam en hem opviel dat op het naambordje van zijn neefje ‘Zwarte Piet’ stond geschreven.

‘Een grapje onder collega’s,’ kreeg hij te horen toen hij verhaal ging halen op de afdeling. Hij besloot het voorval te plaatsen op Facebook. ‘Waar gaat dit naartoe?? Zijn leven is in gevaar en het personeel gooit er een zwartepieten grap overheen,’ zei Bouharrou op zijn Facebook-profiel, waarop onder het bericht een flinke discussie losbarstte.

Testen

Het Bossche ziekenhuis meldde, tevens op het sociale medium, dat het hier om ‘een ongelukkige samenloop van omstandigheden’ ging. ‘De digitale naambordjes bij de kamers werkten niet goed en om ze te testen is er bij twee lege kamers “zwarte piet” en “sinterklaas”neergezet.’

‘Even later is met spoed een kindje opgenomen op de kamer waar “zwarte piet” bij stond. Regel is dat eerst de noodzakelijke zorg rondom het kindje wordt verleend. Daarna volgen de administratieve handelingen zoals het aanpassen van het naambordje,’ luidt de verklaring van het ziekenhuis.

Daarmee was de kous voor sommigen nog niet af. Een boze medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst wilde aangifte gaan doen tegen het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. ‘Het ziekenhuis verdoezelt met een slap excuus dat er gediscrimineerd wordt,’ vertelde de 64-jarige Fred Vertommen aan Omroep Brabant.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.