Meer bekend over afperser Linda en John de Mol

07 december 2014Leestijd: 2 minuten

De zeventigjarige Dirk Klaas M., die de familie De Mol bedreigde en afperste, was meer dan een jaar de buurman van Linda de Mol. Hij legde zelfs een van de dreigbrieven vlakbij het huis waar hij woonde.

Als ex-buurtgenoot van Linda de Mol kon M. zijn acties optimaal voorbereiden, schrijft De Telegraaf zondag.

Villa’s

De man die heeft bekend dat hij de familie De Mol afperste, woont al enkele jaren in Zeist maar woonde daarvoor op loopafstand van de villa van Linda de Mol. De Mol woont in Crailo, een dorpje met vrijwel alleen maar villa’s, dat valt onder de gemeente Huizen.

In september legde M. een van zijn afpersingsbrieven onder een steen bij een bankje, op 100 meter afstand van het huis waar hij heeft gewoond. Of M. en De Mol elkaar kenden uit de buurtgemeenschap, is niet duidelijk.

In Laren werkte M., geboren in Oude Pekela, met zijn inmiddels 72-jarige vrouw jaren in drogisterij Guillaumette aan de Brink. Een oud-medewerker reageert geschokt tegenover de krant. ‘Hij was altijd al een aparte man. Een echte Groninger.’ Verder wordt hij omschreven als ‘stille, rustige man’.

M. woont sinds 2000 in Zeist. Zijn penthouse staat sinds 2012 te koop voor 625.000 euro. Behalve in Laren had hij ook drogisterijen in Amsterdam en Bussum. Voor M. begon met zijn drogisterijketen, had hij al een carrière in de financiële wereld achter de rug.

Brief

Vrijdag verlengde een onderzoeksrechter in Utrecht het voorarrest van M. met twee weken. De bekende mediafamilie is ‘blij en opgelucht’ over de arrestatie. M. stuurde een jaar lang dreigbrieven naar John de Mol, waarin hij een groot bedrag eiste, anders zou hij de familie van Linda de Mol iets aandoen.

Volgens Peter R. de Vries werd de man alleen maar dreigender, ook toen de zaak in de media kwam. In oktober stuurde M. nog een brief met de boodschap: ‘Het is de laatste kans met geld onheil af te kopen’, en: ‘Als je niet betaalt, komen we in actie’.

Wat het motief is van de man, is nog niet bekend. Ingewijden zeggen dat M. niet onvermogend is, dus het lijkt onwaarschijnlijk dat het hem puur om geld ging.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.