Media: ‘scholen moeten meer doen aan integratie’, en meer nieuws

10 december 2014Leestijd: 2 minuten

Scholen doen te weinig om sociale integratie te bevorderen. En gemeenten plegen diefstal door veel te rigoureus fietsen te verwijderen uit binnensteden en bij stations. Het mediaoverzicht van 10 december.

* Scholen zouden meer verantwoordelijkheid moeten nemen wat betreft de sociale integratie van leerlingen uit verschillende sociale milieus, etnische achtergronden en opleidingsniveaus, zegt Geert ten Dam, hoogleraar Onderwijskunde en scheidend voorzitter van de Onderwijsraad tegen dagblad Trouw.

Integratie op scholen kon lang rekenen op politieke belangstelling, zoals met voornemens om ‘zwarte’ en ‘witte’ scholen te mengen. Ten Dam is niet voor verplichte vermenging, maar vindt wel dat scholen meer zelf zouden moeten doen. ‘Het onderwerp moet voortdurend ter sprake kunnen komen: hoe gaan wij als school bijdragen aan een goede integratie van leerlingen?’

* De meerderheid van de gemeenten trekken zich weinig aan van de regels die gelden voor het verwijderen van fietsen. Fietsen mogen alleen zonder waarschuwing worden weggehaald als ze nooduitgangen blokkeren, maar gemeenten houden zich niet aan die regel, zegt verkeersdeskundige Theo Zeegers van de Fietserbond tegen het AD.

De regel wordt steeds vaker misbruikt door gemeenten om fout geparkeerde fietsen weg te halen. ‘Hoe sommige gemeenten de regels hanteren, is echt bespottelijk.’ Het aantal fietsen dat is verwijderd, is vorig jaar opgelopen tot 586 per dag. Een jaar eerder waren dat er nog 467.

* Kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan, hebben twee keer zo vaak buikgriep als kinderen die thuisblijven. Dat concludeert promovendus Remko Enserink, verbonden aan het RIVM en UMC Utrecht, op basis van onderzoek onder bijna vijfduizend gezinnen, meldt de Volkskrant.

Kinderen die naar de crèche gaan, bezoeken ook twee keer vaker de huisarts dan thuisblijvende kinderen, en worden tweemaal zo vaak opgenomen in het ziekenhuis voor complicaties bij buikgriep.

* Er is nog steeds geen zicht op de miljarden euro’s die Nederland uitgeeft aan ontwikkelingssamenwerking. Doordat er zoveel landen en projecten zijn die geld krijgen, is de weg door het ‘hulpdoolhof’ onvindbaar, concludeert de Algemene Rekenkamer volgens De Telegraaf.

Nederland gaf vorig jaar ruim 4,2 miljard euro uit aan officiële ontwikkelingshulp. Dat geld ging naar  75 landen. Volgens de Rekenkamer vraagt deze ‘fragmentatie’ om meer menskracht dan goed is voor het krimpende ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is soms maar de vraag of het geld nuttig wordt besteed.

* De Amerikaanse overheid is niet van plan iets te doen met de dinsdag gepubliceerde bevindingen over de martelpraktijken van de CIA. Het programma is in 2009 beëindigd en daarmee is de kous af voor president Barack Obama.

Volgens persbureau Bloomberg zal het Witte Huis geen gehoor geven aan oproepen van mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Staten om te kijken of verantwoordelijken kunnen worden vervolgd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.