De komende jaren moeten ongeveer tweehonderd politiebureaus de deuren sluiten. En culturele instellingen zijn jaarlijks tonnen extra kwijt om toptalent uit het buitenland te mogen halen. Het mediaoverzicht van 15 december.
* De politie wil vaker de straat op en burgers doen vaker aangifte via internet, melden De Telegraaf en het AD. Ruim tweehonderd politiebureaus zullen daarom verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen steunpunten, bijvoorbeeld in gemeentehuizen.
Er zijn nu ongeveer 750 politielocaties, waaronder 450 volwaardige bureaus. Dat aantal gaat terug naar zo’n 170. Hoofdcommissaris Henk van Essen zegt tegen het AD dat de Nationale Politie met zijn tijd meegaat: ‘Ook bij banken zie je dat dienstverlening steeds meer digitaal verloopt en dat daardoor filialen sluiten. Jaarlijks hebben wij al 400.000 aangiftes via internet. De aanloop bij politiebureaus daalt.’
* Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes doet in Het Financieele Dagblad een noodoproep aan politici en bestuurders. Pijbes zegt dat de normen veel te hoog liggen en de procedures veel te complex zijn om toptalent voor culturele instellingen naar Nederland te halen.
Grote culturele instellingen moeten vacatures eerst binnen de Europese Unie adverteren. Pas als daar geen geschikte kandidaat is gevonden, mag de vacature wereldwijd worden geadverteerd. Volgens Pijbes zijn instellingen aan die extra rondes tienduizenden euro’s per vacature kwijt.
*De Telegraaf publiceert maandag beelden van een wild Powned-feestje. Het feest werd gehouden vanwege de laatste uitzending van het programma Pownews. De krant schrijft dat op de beelden drie naakte vrouwen te zien zijn die midden op de dansvloer boven op een man zitten.
Verslaggever Jan Roos zou te zien zijn tussen twee blote, getatoeëerde billen. Hij reageert gelaten als de krant hem confronteert met de beelden: ‘Ach, bij de EO vieren ze vast op een andere manier feest. Maar bij Powned zijn we wel iets gewend.
Naar aanleiding van het stuk in De Telegraaf wil ik afzien van de mogelijkheid burgemeester van Maastricht te worden. pic.twitter.com/31kZ4NqWs0
— Jan Roos (@LavieJanRoos) December 15, 2014
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
* Uit onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat vooral hoogopgeleiden profiteren van investeringen in infrastructuur, meldt de Volkskrant. Omdat laagopgeleiden vaak minder bereid zijn om te forensen, hebben zij minder dan hoogopgeleiden profijt van een goede spoorverbinding en investeringen in goede wegen.
* Een Amerikaan heeft zondag een ongewone persconferentie gegeven in Noord-Korea. Arturo Pierre Martinez zegt dat hij het communistische land illegaal is binnengekomen, om daar ‘zeer waardevolle en verontrustende informatie’ door te geven aan de regering, meldt CNN.
‘Ik heb voor Noord-Korea gekozen vanwege het voornamelijk socialistische beleid en het zeer krachtige leger,’ zegt de 29-jarige Martinez. De man heeft volgens zijn moeder een bipolaire stoornis.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.