Media: optimisme over economie, en PvdA kwetsbaarder dan ooit

30 december 2014Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De meerderheid van de Nederlanders denkt dat de economie op hetzelfde peil blijft als nu of gaat groeien. En de PvdA gaat in 2015 een zware periode tegemoet. Het mediaoverzicht van dinsdag 30 december.

*Het optimisme van Nederland wat betreft de economie groeit. Dinsdag verschijnt een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) waaruit blijkt dat de meeste Nederlanders 2015 ingaan met veel minder zorgen over de economische crisis dan de afgelopen jaren, meldt het AD.

Volgens het onderzoek verwacht 72 procent van de Nederlanders dat de economie op hetzelfde peil blijft als nu, of beter wordt. In de zomer van 2013 lag dat aantal slechts op 47 procent. Voor de start van de crisis was 80 procent tevreden over de economie. Zorgen over de economie maken echter plaats voor zorgen over andere maatschappelijke problemen, zoals integratie en islamisering, aldus het onderzoek.

*De PvdA is nog nooit eerder zo kwetsbaar geweest als komend jaar, schrijft Het Financieele Dagblad. Oorzaak is vooral de blijvende ontevredenheid van PvdA-kiezers over de coalitie met de VVD, wat ook het leiderschap van Diederik Samsom aantast. Daarnaast komt daar in januari de decentralisatie van de zorg en arbeidsbegeleiding bovenop. Nieuwe verkiezingen zouden desastreus uitpakken voor de partij.

*Een kwart van de consumenten is van plan voor oud en nieuw extra geld te pinnen als gevolg van de staking bij geldtransporteur Brink’s, schrijft De Telegraaf. De consumenten vrezen lege geldautomaten. De afgelopen dagen staakten geldlopers van Brink’s, waardoor vooral pinautomaten van Rabobank niet bijgevuld werden. Volgens Rabobank waren maandagavond 415 van de in totaal 2300 geldautomaten leeg.

*In de nacht van maandag op dinsdag werd Groningen opnieuw getroffen door een aardbeving, schrijft het Dagblad van het Noorden. De beving had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter en het epicentrum lag in Woudbloem. Zondagmiddag werd ook een lichtere beving waargenomen, ditmaal in het Groningse Zeerijp. Die aardbeving had een kracht van 1,3 op de schaal van Richter.

*De ebolapatiënt in Glasgow wordt verplaatst naar een specialistische kliniek in Londen, schrijft BBC. De vrouw, een hulpverlener van de organisatie Save the Children, kwam via Casablanca en Londen vanuit Sierra Leone terug naar Schotland en wordt met een militair vliegtuig naar de Britse hoofdstad gevlogen.

Volgens autoriteiten is het risico dat medepassagiers van de vrouw besmet zijn geraakt met het virus erg laag. In Londen wordt de vrouw in isolatie behandeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.