Media: Luchtvaart flest passagiers, en ‘Poetin-phone’ te koop

05 december 2014Leestijd: 2 minuten

Nederlanders kunnen vanaf vandaag de eerste Russische smartphone kopen. En brancheorganisatie ANVR is boos doordat de lagere brandstofprijzen niet worden doorberekend in de prijzen van vliegtickets. Het mediaoverzicht van 5 december.

*De ‘Poetin-phone’ is vanaf nu te koop in Nederland. Het bedrijf Yota Devices is begonnen met de verkoop van de Yotaphone 2, de eerste smartphone van Russische bodem schrijft de Volkskrant.

De krant meldt dat hoewel Yota een particulier bedrijf is, de Russische president Vladimir Poetin het toestel als strategisch wapen ziet in de strijd tegen het Amerikaanse overwicht op het terrein van mobiele telefonie. Om dat te onderstrepen schonk Poetin de Chinese president vorige maand tijdens een top in Peking zo’n toestel.

*Passagiers en reisbureaus zijn woedend dat vliegmaatschappijen de scherp gedaalde brandstofprijzen niet sneller doorberekenen in de prijs van vliegtickets, schrijft De Telegraaf. De brancheorganisatie ANVR zegt tegen de krant te vrezen dat we worden ‘geflest’. Nu de olieprijs gekelderd is kunnen met name grote zakenreisorganisaties het niet meer aan hun klanten verkopen dat de brandstoftoeslagen nog steeds zo hoog zijn. Volgens de ANVR is er sprake van misbruik van de toeslagen.

De prijs van ruwe olie is sinds juni met 40 procent gezakt tot onder de 70 dollar per vat. Daarmee is de kerosineprijs in heel 2014 bijna 30 procent gedaald. Brandstof maakt bijna een derde van de operationele kosten in de luchtvaart uit.

*De rechtbank in Amsterdam heeft Modehuis Mexx failliet verklaard, zo schrijft Het Financieele Dagblad. Oorzaak van de teloorgang van het merk is algehele malaise op de Europese retailmarkt en een verouderend publiek. Het publiek van Mexx bestaat vooral uit klanten tussen de 45 en 55 jaar en volgens de curator van het bedrijf ‘mag dat voor een modeketen niet de enige doelgroep zijn’.

Er werken 1500 mensen bij Mexx. Het concern bestaat uit vier groepsvennootschappen, die nu allemaal bankroet zijn. In hoogtijdagen maakte het concern een jaaromzet van meer dan een miljard euro.

*SBS gaat in alle waarschijnlijkheid de voetbalwedstrijden van de Champions League uitzenden, schrijft het AD. De UEFA, exploitant van de rechten, is nu in exclusief overleg met het mediabedrijf. Ingewijden vertellen aan de krant dat concurrent RTL niet bij de gesprekken betrokken is.

SBS zou een deal willen waarbij de wedstrijden op de zender SBS worden getoond en grootaandeelhouders Sanoma de beelden op zijn website nu.nl kan gebruiken. SBS bevestigt dat er een bod is gedaan maar wil niet zeggen hoeveel geld het bedrijf overheeft voor de rechten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.