Media: Elma Drayer weg bij Trouw, en Shukri F. krijgt baby terug

24 december 2014Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Columniste Elma Drayer stapt op bij dagblad Trouw vanwege de affaire rond Perdiep Ramesar. En Shukri F., die is vrijgesproken voor het ronselen van jihadisten, krijgt haar baby terug. Het mediaoverzicht van woensdag 24 december.

* Bij Elma Drayer is het vertrouwen in de hoofdredactie van dagblad Trouw ‘helemaal weg’. ‘De top van de krant moet uit deze zaak consequenties trekken. Tot twee keer toe heb ik aan Van der Laan gevraagd of de hoofdredactie overwogen had haar functioneren ter discussie te stellen. Maar de sfeer was: zand erover,’ zegt Drayer in de Volkskrant.

‘Daar ben ik het niet mee eens. Hoe moet je nog gezag uitoefenen als je je zo hebt gedragen?’ Zaterdag publiceerde Trouw een uitgebreid rapport over Ramesar. De krant trok 126 artikelen van Ramesar terug, omdat hij gebruikmaakte van niet-traceerbare bronnen. Het AD, waar Ramesar eerder werkte, heeft artikelen uit voorzorg verwijderd.

* De Zoetermeerse Shukri F. krijgt haar baby terug, meldt het AD. Het vijf maanden oude meisje werd anderhalve week geleden bij F. weggehaald omdat autoriteiten vreesden dat moeder en dochter naar Syrië zouden vertrekken. Die angst was gebaseerd op afgeluisterde telefoongesprekken tussen F. en haar man, een ex-Syriëganger die nu zijn celstraf uitzit.

Advocaat Bart Nooitgedagt zegt dat het gesprek tussen de twee ‘volledig verkeerd’ is geïnterpreteerd.

* De kinderen van de school de Nieuwe Veste in Hardenberg mogen wat langer uitslapen. Uit onderzoek zou blijken dat pubers pas veel later op de dag actief worden en ’s ochtends slecht presteren, schrijft Trouw. Het bioritme van scholieren past niet bij het lesschema, en daarom gaat het rooster op de schop.

Bovenbouwleerlingen beginnen vanaf september om 9 uur in plaats van 08.10 uur.  Eerste- en tweedeklassers moeten vanaf half 9 op school zijn. En pas na half 11 moeten de kinderen proefwerken maken.

* Joop van den Ende overweegt een meerderheid van zijn aandelen in Stage Entertainment te verkopen om het internationale musicalbedrijf hard te laten groeien, meldt Het Financieele Dagblad. Onder meer private-equitypartijen hebben al belangstelling getoond, zo bevestigt Van de Ende.

* Als het kabinet iets wil doen aan de stijgende kosten in de zorg, dan zou de vrije artsenkeuze alsnog moeten worden ingeperkt. Anders gaan mogelijk het eigen risico en de zorgpremie omhoog of wordt het basispakket uitgekleed, zegt voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland tegen nu.nl.

‘Het is belangrijk dat de zorgverzekeraars van de politiek instrumenten in handen krijgen om de kosten in de zorg te beteugelen,’ zegt Rouvoet. Het inperken van de vrije artsenkeuze is volgens Rouvoet een essentieel middel om dat te bereiken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.