Media: 50.000 euro van OM voor relschoppers, en meer nieuws

22 december 2014Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het OM is bijna 50.000 euro kwijt aan schadevergoeding voor het onterecht vasthouden van relschoppers. En boetes hebben effect bij de aanpak van loos brandalarm. Het mediaoverzicht van maandag 22 december.

*Het Openbaar Ministerie (OM) betaalt bijna honderd relschoppers die vorig jaar in het Brabantse dorp Veen werden opgepakt vanwege oudejaarsrellen 200 euro voor elke nacht die ze ten onrechte hebben vastgezeten, schrijft het AD. Het is bijna het dubbele van de schadevergoeding die normaal wordt betaald als iemand ten onrechte wordt vastgehouden.

Slechts drie van de mannen moeten voor de rechter verschijnen. Tegen de rest heeft het OM onvoldoende bewijs. De deal gaat het OM ongeveer 50.000 euro kosten als iedereen instemt met de regeling.

*Boetes lijken vooralsnog effect te hebben bij de aanpak van loze meldingen bij de brandweer, schrijft De Telegraaf. In 2013 kwamen er meer dan 51.000 foute alarmeringen binnen: dit jaar is dat aantal gedaald naar 40.000 euro. De boetes kunnen oplopen tot zo’n 10.000 euro.

De brandweer spendeert meer dan de helft van de tijd aan valse alarmeringen: ‘(…) Wanneer wij uitrukken naar een brand is dat niet zonder risico. Bovendien kost het een kleine duizend euro als we met alle toeters en bellen de kazerne uitrijden en staat de eenheid die onderweg is niet paraat als er écht iets mis is,’ zegt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland tegen de krant.

*De Duitse industrie wil geen nieuwe sancties tegen Rusland. De industrie is bang dat er tientallen jaren aan opgebouwde handelsbetrekkingen met het land worden afgebroken, zo schrijft Het Financieele Dagblad.

Werner Wenning, voorzitter van de raad van commissarissen van grote Duitse bedrijven als EON en Bayer, vindt dat ondernemers niet elke keer rekening kunnen houden met het politieke systeem: ‘We kunnen niet bij elke omwenteling onze machines meenemen, het land verlaten en zeggen dat we pas terugkomen als onze democratische normen in acht worden genomen.’ Het gaat hierbij vooral om de blokkade van export naar de Krim.

*Het is ‘ondenkbaar’ dat de Britse politie nu geen verdachten gaat arresteren en verhoren in de zaak van de Britse pedofielenclubs uit de jaren tachtig.

Dit zegt John Mann, de politicus die eerder deze maand een lijst met mogelijke daders en bewijs aan de Londense politie Scotland Yard overhandigde, tegen The Telegraph. Volgens hem staan er in de lijst minstens drie politici die ‘heel invloedrijk’ waren. Er staan in totaal 22 namen op de lijst.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.