Levensgevaarlijk: deze windmolen verloor beide wieken

26 december 2014Leestijd: 1 minuut
'Medemblik Actueel'

Een windmolen in het IJsselmeer verloor om onduidelijke redenen beide wieken. Eigenaar NUON tast in het duister over de mogelijke oorzaak.

In het IJsselmeer bij Medemblik is een windmolen beide wieken kwijtgeraakt. Hoe dat kon gebeuren is niet duidelijk, meldde de eigenaar, energiebedrijf Nuon vrijdag. Niemand raakte gewond. De wieken zijn in zee verdwenen.

Een wandelaar zegt dat ze een harde knal en daarna een plons hoorde. De bovenkant is compleet verdwenen, meldt Medemblik Actueel.

Hoe kan dit?

Maar dat een windmolen zomaar zijn wieken kwijt kan raken, geeft te denken. Wat zouden de gevolgen zijn geweest, als het bij een windmolen vlakbij bewoond gebied gebeurd zou zijn?

‘De molen is een van de vier windmolens die op een paar honderd meter van de dijk van Medemblik in het IJsselmeer staan’, zei een woordvoerder van Nuon. ‘Het lijkt erop dat de hele kop van de turbine eraf is. Onderzoek moet uitwijzen wat de precieze oorzaak is. Op het moment dat het gebeurde, waren er geen medewerkers van Nuon of andere mensen aanwezig.’

Rijkswaterstaat sluit het gebied rond de windmolen af voor al het waterverkeer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.