Kamp vermindert gaswinning Groningen: links is ‘teleurgesteld’

16 december 2014Leestijd: 2 minuten

Het kabinet gaat de gaswinning in Groningen extra terugschroeven. De productie wordt volgend jaar verminderd naar 39,3 miljard kubieke meter.

Dat is een vermindering van 7,3 procent. Dit maakte minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken dinsdag bekend.

Aardbevingen

Het kabinet neemt hiermee een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) over. Dat adviseerde de productie in het zuiden van de provincie Groningen terug te brengen tot hetzelfde niveau als in 2012. In die regio is het aantal aardbevingen toegenomen.

Volgens het Staatstoezicht is het aantal bevingen rond Loppersum afgenomen. Daar werd de productie begin 2014 naar beneden werd bijgesteld.

Het kabinet verminderde begin dit jaar de gaswinning al en bepaalde dat er in dit en volgend jaar hooguit 42,5 miljard kuub gas mag worden gewonnen.

Kamp wil volgend jaar 3000 woningen versterken en in het jaar daarna nog eens 5000. De huizen met ‘de grootste risico’s’ zullen als eerste aan bod komen. De nieuwe overheidsinstantie ‘Centrum Veilig Wonen’ zal de regie voeren bij de versterking.

700 miljoen euro

De minister zei in een toelichting op zijn besluit dat de gaswinning onrust veroorzaakt bij bewoners in Groningen. ‘Ik neem de zorgen van de inwoners onverminderd serieus en zal blijven doen wat nodig is om de veiligheid te vergroten.’

De vermindering van de gasproductie komt volgens Kamp zelf neer op zo’n 700 miljoen euro minder in de staatskas. In 2016 leidt het tot zo’n 130 miljoen euro minder.

Teleurstelling

Linkse partijen en milieuorganisaties reageren ‘teleurgesteld’ op het  besluit van Kamp. Ze vinden dat de gasproductie hiermee ‘veel te weinig’ verminderd wordt. ‘Cosmetisch, kortzichtig en dom,’ noemt de actiegroep de Groninger Bodem Beweging het besluit.

Groenlinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren noemt het besluit ‘onacceptabel.’ Volgens haar is er ‘nog steeds geen duidelijkheid over de veiligheid van mensen. Het SODM heeft twee jaar geleden geadviseerd de gaswinning snel en zoveel mogelijk terug te brengen (…). Het besluit van Kamp is dus volstrekt onvoldoende.’ Zij verwacht van bestuurders in Groningen dat zij ‘hier geen genoegen mee zullen nemen’.

Tweede Kamerlid Eric Smaling van de SP noemt de vermindering ‘een lachertje’. De PvdA steunt de beslissing van Kamp wel. Ook het CDA reageert lichtelijk positief en geeft aan blij te zijn dat ‘Kamp  de gaswinning wat verder terugbrengt’ en ‘het advies opvolgt van de Staatstoezicht op de Mijnen’.

Minister Kamp gaat woensdag naar Groningen om zijn besluit verder toe te lichten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.