Jihadverdachten uit hongerstaking maar Abou Moussa gaat stug door

25 december 2014Leestijd: 2 minuten

Twee van de vier verdachten die zondag op de ‘jihadistenafdeling’ in de penitentiaire inrichting in Vught in hongerstaking gingen, zijn met hun actie gestopt. Zeker een van de vier jihadverdachten gaat nog verder met de staking.

Dit meldt zijn advocaat André Seebregts donderdag. Azzedine C., alias Abou Moussa, Hardi Ni., Adil C. en Mohammed B. zitten vast op de speciale terroristenafdeling in Vught. Ze worden verdacht van ronselen voor de jihad. De vier zijn het niet eens met het regime waaronder ze vastzitten. Zo worden ze apart gehouden van elkaar en worden ze gevisiteerd (het controleren van lichaam en kleding) wanneer ze bezoek  hebben gehad.

Vrijdaggebed

De twee jihadverdachten die op eerste Kerstdag besloten weer te gaan eten, nemen genoegen met de tegemoetkomingen van de directie. De directie liet onlangs toe dat de gedetineerden voortaan weer samen mogen recreëren en dat ze het vrijdaggebed samen mogen doen. Abou Moussa (23) gaat in ieder geval nog verder met zijn hongerstaking. Volgens advocaat Seebregts vindt hij de tegemoetkomingen  ‘allemaal niet voldoende’.

Zijn advocaat vertelt ook dat Abou Moussa inmiddels ook op een nog zwaarder regime zou zijn gezet dan de anderen omdat hij een beheersrisico zou opleveren. Abou Moussa blijft bij zijn eisen. Hij wil onder meer dat per individu wordt gekeken of het regime noodzakelijk is, dat ze niet meer ‘onnodig’ worden gecontroleerd na het ontvangen van bezoek en dat ze vaker dan eens per maand met een psycholoog kunnen praten.

Pesterijen

In hongerstaking gaan heeft voor Abou Moussa eerder zijn vruchten afgeworpen. Hij stopte in november met eten en drinken omdat hij gepest zou worden op de afdeling. Bovendien zou hij toen worden gedwongen een gevangenenpak te dragen dat lijkt op dat van de gevangen in Guantánamo Bay wanneer hij een wandeling ging maken.

Verder beklaagde hij zich erover dat zijn geslachtsdelen werden aangeraakt tijdens het fouilleren en dat hij zich ‘onnodig vaak’ moest uitkleden. In november leidde zijn hongerstaking tot een compromis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.