Hoe ‘gewoon’ waren de moslims in reportage Nieuwsuur?

03 december 2014Leestijd: 2 minuten

Het tv-programma Nieuwsuur zond dinsdagavond een reportage uit waarin ‘gewone moslims’ aan het woord werden gelaten. Maar hoe ‘gewoon’ waren die moslims eigenlijk?

NOS-journalist Jan Eikelboom kondigde dinsdag al aan dat bij Nieuwsuur zijn ‘relevantste’ reportage van het jaar zou worden uitgezonden. Hij ging namelijk iets ‘heel raars’ doen: gewone moslims aan het woord laten.

Gewoon?

Maar hoe ‘gewoon’ waren die moslims eigenlijk? Niet zo heel erg gewoon, schrijft islam-criticus Carel Brendel op zijn website. Want in de reportage kwamen volgens Brendel hoofdzakelijk politiek geëngageerde personen van een bepaalde groep aan het woord:

‘Het merkwaardige was dat de langdurige en breed opgezette speurtocht zich in de uitzending vernauwde tot De Middenweg in Rotterdam. Eikelboom omschreef dit centrum als “een poldermoskee waar alle groepen samenkomen.” Meer achtergrond gaf hij niet. Eikelboom en Holdert wisten niet (of verzwegen) dat De Middenweg onderdeel is van de Moslimbroeders.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Moslimbroeders

Volgens Brendel is De Middenweg in Rotterdam alles behalve een ‘gewone moskee’. Initiatiefnemer van de moskee, de bekeerling Jacob van der Blom, is op diverse manieren verbonden met de Moslimbroeders. Zo houdt Van der Blom kantoor in de Essalam-moskee op Rotterdam-Zuid. Deze moskee is gefinancierd door de Moslimbroederschap.

Ook andere personen die in de reportage aan het woord kwamen, waren geen ‘gewone personen’ die toevallig ook moslim zijn. Berkeerlinge Anne Dijk is actief binnen het Landelijk Platform Nieuwe Moslims en Asma Claassen geeft lezingen in de Blauwe Moskee en De Middenweg. En ‘Broeder Alkhattab’ is een islampredikant en vaste gast in de Blauwe Moskee.

Kwalijk

Brendel noemt het versluieren van de achtergrond van de opgevoerde sprekers ‘des te kwalijker’ omdat de Moslimbroeders de in Nieuwsuur gevestigde beelden uitdragen en gebruiken in hun verkondiging van de islam. ‘Internationaal hameren Moslimbroeders op het fenomeen “islamofobie”, waartoe ze niet alleen de rabiate oprispingen van Wilders en de PVV rekenen, maar ook alle zakelijke kritiek op de politieke islam vanuit linkse of liberale hoek. Islamistische groepen als de Moslimbroederschap, het salafisme en Hizb ut-Tahrir koesteren maar al te graag het beeld dat de islam wereldwijd wordt aangevallen,’ schrijft Brendel.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In een reactie laat Eikelboom weten dat hij de term ‘gewone moslims’ ironisch had bedoeld. ‘Wat maken jullie er toch weer een punt van. De tweet over “gewone moslims” was ironisch bedoeld. De “gewone moslim” bestaat natuurlijk niet,’ zegt Eikelboom op Twitter. Ook het verwijt dat hij de achtergrond van de opgevoerde personen zou hebben versluierd wijst Eikelboom af. ‘Ga me niet vertellen dat niet duidelijk was waar de geportretteerde moslims in de reportage stonden’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.