Heeft justitie nu wel genoeg bewijs tegen Willem Holleeder?

14 december 2014Leestijd: 2 minuten

Willem Holleeder werd zaterdag gearresteerd in verband met de liquidaties van Thomas van der Bijl en Kees Houtman. Heeft het Openbaar Ministerie (OM) nu wel genoeg bewijs om ‘de Neus’ lang achter tralies te krijgen?

Hij verzette zich niet toen de politie hem zaterdagochtend kwam halen voor verhoor. Hij zal na al die jaren wat gewend zijn aan de politiebusjes. Holleeder werd vorige maand ook al gearresteerd in verband met het Andes-proces (afpersingen), maar stond korte tijd later weer op vrije voeten.

Medeplegen van moord

Dit keer lijkt het erop dat justitie de crimineel langer vast kan houden. Holleeder wordt het medeplegen van moord en deelneming aan een criminele organisatie ten laste gelegd. Het gaat om de moorden op de criminele vastgoedhandelaar Houtman in 2005 en de criminele kroegbaas Van der Bijl in 2006.

De arrestatie van Holleeder is volgens justitie een gevolg van ‘nieuw bewijs’ dat het rechercheteam heeft vergaard. Vermoedelijk heeft kroongetuige Fred Ros een belangrijke rol gespeeld bij de nieuwe bewijsvoering.

Kroongetuige

Volgens Ros was Dino Soerel de opdrachtgever van deze moorden, maar speelde Holleeder indirect op de achtergrond een grote rol. Justitie hoopt dat de nieuwe bewijsvoering genoeg zal zijn om Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies te houden.

De andere kroongetuige in het Passage-proces, Peter la Serpe legde eerder al belastende verklaringen af tegen Holleeder. Toch stond Holleeder nog altijd niet terecht in het liquidatieproces. Maar de crimineel, die in januari 2012 op vrije voeten kwam, wist dat een nieuwe arrestatie hem al geruime tijd boven het hoofd hing.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.