Congo geeft Teeven wettelijk geadopteerde kinderen niet mee

23 december 2014Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Congo heeft dit weekend geweigerd adoptiekinderen mee te geven aan staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie. De kinderen wachten al meer dan een jaar op hun vertrek naar Nederland.

Teeven vloog dit weekend naar Congo om over de adoptiesituatie te overleggen maar kreeg daar nul op het rekest. Hij wilde iets doen voor de dertien stellen die soms al twee jaar wachten op hun wettige zoons en dochters, schrijft de Volkskrant. Die wachten nu nog altijd op hun geadopteerde kinderen.

Hoop

Teeven sprak daar onder meer met de Congolese vicepremier. De Congolese president Joseph Kabila kreeg hij niet te spreken omdat hij alleen staatshoofden wil ontvangen. In het geval van Nederland zou dan dus koning Willem-Alexander naar het Centraal-Afrikaanse land moeten afreizen.

Eerder vlogen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Italiaanse premier Matteo Renzi naar Congo. Zij kregen wél adoptiekinderen mee: Kerry nam er 19 mee naar huis en Renzi keerde met 31 kinderen terug. Hierdoor bestond de hoop dat het Teeven ook zou lukken.

Alle internationale adopties zijn sinds vorig jaar september door de Congolese overheid opgeschort uit angst voor mishandeling of dat de kinderen bij andere ouders worden ondergebracht dan in eerste instantie is afgesproken.

Homoseksuele stellen

Congo wil bijvoorbeeld per se dat Congolese adoptiekinderen bij heteroseksuele stellen terechtkomen die minstens vijf jaar zijn getrouwd. Volgens het land zouden enkele kinderen zijn ‘doorverkocht’ aan andere stellen, meestal homoseksuelen, of aan alleenstaande mannen.

De Congolezen beloofden Teeven wel dat de adoptieprocedure niet helemaal opnieuw in gang zou hoeven worden gezet en dat ze zouden kijken naar een voorrangsbehandeling voor twee kinderen die kampen met medische problemen.

Teeven heeft dinsdag de Congolese autoriteiten uitgenodigd om in Nederland te kijken hoe het geadopteerde kinderen hier vergaat. Hiermee hoopt hij hun zorgen weg te nemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.