Zo ziet de nieuwe Piet eruit in Amsterdam

14 november 2014Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Na jarenlang gesteggel is de Roetpiet in ieder geval in Amsterdam een feit. De nieuwe Piet was vrijdag al even te zien toen hij via touwen van het dak van Museum Van Loon afklom. Zo kregen de media een voorproefje op de Roetpiet.

Zondag komt de goedheiligman aan in de hoofdstad. Hij zal voor het eerst niet alleen door geheel zwarte hulpjes worden vergezeld, maar ook door Pieten met slechts enkele roetvegen.

De andere Pieten die wel zwart zijn, hebben geen goudkleurige oorringen en roodgeschminkte lippen. Ze zullen ook geen rol vervullen van onderdanige knecht.

Demonstratie

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) reageerde positief op de nieuwe Piet. ‘Op deze manier wordt duidelijk dat als je door de schoorsteen komt, je zwart wordt van het roet.’ Van der Laan hoopt dat ‘we als volwassenen ons gemak kunnen houden’ nu het kinderfeest losbarst.

Ondanks de aanpassingen staat er zondag nog wel een demonstratie gepland in Amsterdam tegen de zwarte knecht van de Sint. Daarover zegt Van der Laan: ‘Sint en Zwarte Piet zijn heilig in Amsterdam. Maar demonstreren is ook heilig, dus dat moet kunnen.’

Afgelopen week was er weer veel te doen om Zwarte Piet. In het Sinterklaasjournaal waren, tot groot ongenoegen van velen, voor het eerst witte Pieten te zien. Het NTR-programma is beeldbepalend voor de Sinterklaasviering in Nederland. Vandaag waren er ook gekleurde Clownspieten te zien in het programma.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.