Zo lopen vermomde Pieten mee met Sinterklaas tijdens intocht

08 november 2014Leestijd: 2 minuten

In Gouda, volgende week zaterdag, wordt de goedheiligman begeleid door vermomde Zwarte Pieten

De undercover-pieten worden voorzien van wapens, maar wel zo onopvallend mogelijk, schrijft het AD zaterdag op basis van bronnen bij de politie.

Daartoe is besloten naar aanleiding van de felle zwartenpietendiscussie van de afgelopen tijd. Er wordt sterk rekening gehouden met een botsing tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Zowel de groep ‘Pro Zwarte Piet’ als de groep ‘Kick out Zwarte Piet’ komt in Gouda bij elkaar om te protesteren.

Stroopwafel

Het is de bedoeling dat de undercover-agenten opgaan in het gewone gevolg van Sinterklaas. Daarom zullen zij waarschijnlijk op de traditionele manier worden geschminkt. Donker van kleur, omdat de acht nieuwe stroopwafel- en kaaspieten, juist de aandacht moeten trekken en de agenten zo anoniem mogelijk worden gehouden.

‘De kinderen mogen niets merken van onze inzet, want het moet een feest voor hen blijven,’ zegt een bron die bij de organisatie is betrokken. De zorg van de politie ligt bij de 50.000 toeschouwers die worden verwacht, onder wie uiteraard heel veel kinderen.

De gemeente Gouda wil geen commentaar geven over de beveiliging tijdens de intocht, behalve dat zij ‘passende maatregelen’ neemt. Het is onduidelijk of er bij eerdere intochten ook gebruik is gemaakt van pietenagenten.

Traditie

Zwarte Piet blijft overigens op de meeste scholen gewoon zwart, schrijft de krant vanochtend. Slechts 2,2 procent gaat het feest aanpassen vanwege de discussie rond Zwarte Piet. Het AD hield in samenwerking met de vakbond CNV Onderwijs een enquête onder ruim 4.000 onderwijzers en schoolleiders.

10 procent van de zogenoemde zwarte scholen past het feest aan, evenals 4,5 procent van de gemengde en 3 procent van de witte scholen.Scholen die niets veranderen geven aan dat de discussie bij hen niet speelt (44 procent), dat Zwarte Piet niet racistisch is (29 procent) of dat ze niet aan de traditie willen tornen (25 procent). Zo’n 90 procent van het onderwijspersoneel vindt de discussie ‘onzin’ of ‘een beetje onzin’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.