In een hotel in Amsterdam-Zuid zijn dinsdagmiddag twee levenloze lichamen aangetroffen. Het blijkt te gaan om twee Britse mannen van 20 en 21 jaar oud. De politie denkt dat hun dood is veroorzaakt door het snuiven van witte heroïne.
De twee toeristen dachten vermoedelijk dat het om cocaïne ging. Sectie op de lichamen moet uitwijzen wat de precieze doodsoorzaak is.
Leverancier
Een spoedtest bij het Nederlands Forensisch Instituut gaf uitsluitsel over de drugs: die is wat samenstelling betreft gelijk aan de heroïne die al bij eerdere onderzoeken is aangetroffen. Volgens de politie hebben zeker zeventien personen sinds september in Amsterdam witte heroïne gesnoven terwijl ze dachten dat ze cocaïne hadden gekocht. Drie daarvan zijn overleden.
De hoofdstedelijke politie is nu naarstig op zoek naar de dealer die de toeristen de drugs heeft verkocht. Agenten hebben al heel wat uren besteed om deze malafide straathandelaar op te sporen, voordat hij nog meer dodelijke slachtoffers maakt.
Het zou ook zo kunnen zijn dat de dealer niet in de gaten heeft dat hij de heroïne verkoopt. In dat geval moet ook de leverancier snel in de kraag worden gevat.
Lijntje
Het gebruik van witte heroïne is levensgevaarlijk als mensen cocaïne verwachten. ‘Heroïne is een verdovend middel, cocaïne een stimulerend middel met een totaal tegenovergestelde werking,’ legt een woordvoerder van Jellinek uit. Dat bureau is gespecialiseerd in (drugs)verslavingen. ‘Als mensen niet weten dat ze heroïne gebruiken en een lijntje leggen, is de kans groot dat ze een overdosis nemen.’
Wat er dan gebeurt, is dat hun hart sneller gaat kloppen en de ademhaling naar beneden gaat. Ze komen in een dromerige toestand, gaan overgeven en vallen op den duur weg. ‘Slachtoffers stoppen met ademen of stikken in hun eigen braaksel,’ beschrijft de Jellinek-woordvoerder.
Matrixborden
Toeristen zijn een gemakkelijk slachtoffer. Ze denken vaak dat hun avondje uit in Amsterdam kan worden opgeleukt met een lijntje cocaïne. Maar buitenlanders kennen de weg in de hoofdstad niet goed en zijn, anders dan lokale drugsgebruikers, afhankelijk van wat er wordt aangeboden op straat. En waar ze naartoe moeten als het goed misgaat, weten ze vaak ook niet, aldus het verslavingszorgbureau.
Het beste advies is natuurlijk om helemaal geen drugs te gebruiken, maar dat is bij veel jongeren aan dovemansoren gericht. De GGD gooit er nog maar eens een campagne tegenaan om toeristen te waarschuwen. Met matrixborden en via hotels worden zij op de gevaren gewezen: kijk uit met aangeboden cocaïne die wel eens iets heel anders zou kunnen zijn.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.