Terreurdreiging: politie moet altijd en overal wapen dragen

03 november 2014Leestijd: 2 minuten

Vanwege de dreiging die uitgaat van (terugkerende) jihadisten en terroristen, moeten alle politieagenten die toestemming hebben een vuurwapen te dragen, dat ‘waar en wanneer mogelijk’ ook doen.

Dat blijkt uit een intern schrijven, dat korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie recent rondstuurde, schrijft Het Parool maandag. De politie bevestigt dat er voorzorgsmaatregelen worden getroffen.

Emoties

De korpschef wijst de politiemedewerkers op hun eigen verantwoordelijkheid. Ze moeten ‘met alle scenario’s rekening houden in deze onvoorspelbare dagen’. Maar, luidt zijn dringende advies: ‘Laat u (…) niet meeslepen door emoties. Let goed op uzelf en elkaar. Voorkom en bestrijd de uitwassen die burgers en de overheid kunnen bedreigen.’

Agenten mochten eerst altijd zelf besluiten of zij het dienstwapen al dan niet mee naar huis zouden nemen. Het advies van de top van de Nationale Politie kan ook gevolgen hebben voor agenten die wel toestemming hebben om een wapen te dragen, maar dat meestal niet doen, bijvoorbeeld omdat zij op kantoor werken. Ook rechercheurs die niet als agent herkenbaar zijn, worden aangeraden hun wapen bij zich te dragen.

Politiehokjes

Agenten die in uniform naar hun werk gaan en daarbij gebruik maken van het openbaar vervoer als trein, metro of bus, mogen zelf bepalen of zij dat blijven doen. De korpschef reageert daarmee op een dringend advies van het ministerie van Defensie in september aan soldaten om voorlopig niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen.

Dat had te maken met het besluit van het kabinet om militair mee te doen aan de anti-IS-coalitie, die luchtaanvallen uitvoert op doelen van de Islamitische Staat (IS).

Een Defensiewoordvoerder zei dat er na een oproep van een Nederlandse jihadist – ‘verricht een stevige daad tegen de Nederlandse overheid’ – verschillende dreigementen waren geuit die specifiek waren gericht op militairen. Op dit moment is het dreigingsniveau in ons land ‘substantieel’ – het op een na hoogste niveau.

In de vier grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – worden de belangrijkste treinstations extra beveiligd vanwege de afgekondigde verhoogde waakzaamheid. Een maatregel die direct zichtbaar is, is de plaatsing van politiehokjes bij tal van Joodse instellingen als de Hollandsche Schouwburg en de Portugese Synagoge in Amsterdam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.