‘Moeder die dochter in Syrië ging halen, was nooit in Syrië’

20 november 2014Leestijd: 2 minuten

Kent u het verhaal van die moeder die haar geradicaliseerde dochter in Syrië ging halen? Juist, die was dus nooit in Syrië, beweert het Openbaar Ministerie (OM) nu.

Met gevaar voor eigen leven zou de moeder van het 19-jarige Maastrichtse meisje Aïcha haar dochter uit IS-bolwerk Raqqa hebben gehaald. Dat beweerde althans haar advocaat Françoise Landerloo woensdag in het tv-programma Eenvandaag.

Nooit in Syrië

Maar volgens het OM is de moeder van het meisje nooit in Syrië geweest. Wel is het mogelijk dat zij haar dochter bij de Turks-Syrische grens heeft opgehaald, beweert het OM.

Advocaat Landerloo is ‘verbolgen’ over de uitspraken van de officier van justitie. ‘Ik hoor het hem zeggen,’ zegt ze. Maar inhoudelijk wil ze er niet op reageren omdat ze niks over het proces mag zeggen zolang Aïcha in beperkingen zit.

Haar advocaat vindt het vreemd dat de zwijgplicht niet voor het OM geldt. ‘Ik zal Bos (officier van justitie) vrijdag vragen waarom die beperking niet voor hem geldt’, zei Landerloo.

Arrestatie

Het jihadmeisje werd na terugkeer op Schiphol direct gearresteerd en zit in een politiecel in Maastricht. Volgens het OM is het meisje aangehouden op verdenking van strafbare feiten die te maken hebben met terroristische activiteiten en misdaden tegen de staat.

Het Nederlandse meisje was begin dit jaar heimelijk naar Syrië afgereisd om daar te trouwen met de Nederlandse jihadist Salih Yilmaz, een oud-militair van de Koninklijke Landmacht. Het huwelijk strandde echter snel, waarna ze bij een andere jihadist belandde en heimwee naar Nederland kreeg.

Monique, de moeder van ‘Aïcha’, besloot naar Syrië af te reizen om haar dochter eigenhandig terug te halen. Ze stak gesluierd en wel de Syrische grens over en belandde uiteindelijk in het IS-bolwerk Raqqa. Maar dit verhaal wordt door het OM nu in twijfel getrokken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.