Media: zwarte lijst voor stelend zorgpersoneel, en meer nieuws

26 november 2014Leestijd: 2 minuten

Vanaf vandaag bestaat er een zwarte lijst voor zorgmedewerkers die in verzorg- en verpleegtehuizen van patiënten stelen. En burgemeester Aboutaleb vindt dat jihadgangers hun paspoort in moeten leveren. Het mediaoverzicht van 26 november.

* Zorgpersoneel dat steelt van patiënten in verpleeg- of verzorgingstehuizen kan vanaf vandaag op een zwarte lijst terechtkomen, zo schrijft de Volkskrant. Met dit ‘waarschuwingsregister’ kunnen werkgevers elkaar op de hoogte stellen van zorgmedewerkers die iets op hun kerfstok hebben. Hiermee kunnen ze voorkomen dat deze mensen elders opnieuw worden aangenomen.

Oprichter Rick ter Stege zegt dat diefstal in verpleeg- en verzorgingstehuizen veel voorkomt maar dat het meestal erg lang duurt voordat het aan het licht komt. Hij richtte het register op met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

* Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) vindt dat moslims die naar Syrië afreizen om mee te vechten met de jihad daar ook vooral moeten blijven. Hij begrijpt niet wat hen bezielt, zegt hij in een interview met het AD. Het aantal meldingen van mogelijke radicaliseringen in zijn stad Rotterdam zijn dit jaar flink toegenomen. Aboutaleb vindt dat het ‘zo goed als onmogelijk is’ om jihadgangers tegen te houden: ‘Als iemand deze samenleving verdorven vindt, ga! Ga maar. Maar dan is er ook geen weg meer terug.’

Aboutaleb gaat met dit standpunt recht tegen het kabinetsbeleid in. Dat wil namelijk juist voorkomen dat jihadstrijders naar conflictgebieden afreizen.

* Abdelkhaliq, de achterneef en zwager van Hamza B., is bang dat wanneer B. vrijkomt hij alsnog met hem zal afrekenen. Hij overleefde in maart 2007 een schietpartij door B., anders dan slachtoffers Youssef Lhkor en Saïd El Yazidi. Die laatste twee werden in 2012 door B. geliquideerd.

‘(…) hij is een gevaar voor de samenleving. Ik hoop dat hij de doodstraf krijgt, want als ze hem vrijlaten, gebeuren er nog veel ergere dingen,’ zegt Abdelkhaliq tegen De Telegraaf. Het slachtoffer reisde speciaal van Amsterdam naar Tanger, Marokko af om de rechtszaak over de liquidatie in 2012 van Lhkor en El Yazidi bij te wonen.

* Levensverzekeringen dreigen langzaam uit te sterven. De belangrijkste Nederlandse levensverzekeraars hebben een plan van aanpak moeten presenteren aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), meldt Het Financieele Dagblad. De markt voor individuele levenspolissen was ooit goed voor de helft van de premieomzet van de verzekeringsbranche, dreigt nu helemaal te verdwijnen.

Volgens Thijs van Woerden, directeur Toezicht verzekeraars bij DNB, is ‘het besef van urgentie nog niet overal doorgedrongen’. Vandaag wordt een rapport gepubliceerd met concrete cijfers over de daling in afgesloten individuele levenspolissen.

* Na een hevige nacht van onrust in de Amerikaanse voorstad Ferguson, worden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt, schrijft The New York Times. Gisteren stichtten demonstranten brand en plunderden ze winkels nadat bekend werd dat de agent die Michael Brown doodschoot, niet wordt vervolgd. Delen van het stadje zijn nog afgesloten om verdere commotie te voorkomen. Op veel plekken in de Verenigde Staten gingen burgers vannacht de straat op om tegen de uitspraak te demonstreren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.