Media: verbond tegen leaseplan, en zorg voor gezin militairen

03 november 2014Leestijd: 2 minuten

Een verbond van auto- en milieuclubs probeert de leaseplannen van staatssecretaris Eric Wiebes (PvdA, Financiën) bij te sturen. En gezinnen van militairen op missie moeten meer ondersteuning krijgen. Het mediaoverzicht van 3 november.

* In het akkoord van Bovag, RAI Vereniging en VNA met maatschappelijke partijen als ANWB, Milieudefensie, VNO-NCW en Natuur & Milieu, wordt de fiscale ruimte tussen plug-inhybrides en conventionele auto’s groter doordat de beoogde 18 procent bijtellingcategorie daarin komt te vervallen.

Bovag-voorzitter Bertho Eckhardt zegt tegen De Telegraaf dat op die manier ‘ongewenste marktverstoring’ wordt voorkomen. Het ministerie van Financiën en de onderhandelende coalitiepartijen hebben de plannen al bekeken.

* ChristenUnie vindt dat gezinnen van uitgezonden militairen meer steun moeten krijgen, en dat militairen niet meer langer dan drie maanden op missie mogen. De partij krijgt steun van coalitiepartijen VVD en PvdA, meldt het AD.

Relatieproblemen en echtscheidingen komen onder de bijna vijftienhonderd militairen op missie ‘aanzienlijk meer’ voor dan onder ‘gewone’ gezinnen, zegt ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers. Het moet duidelijk worden waaraan de thuisblijvers behoefte hebben. Zo worden militairen op missie weerbaarder: zij hoeven zich geen zorgen meer te maken over het thuisfront.

* Er vallen steeds meer slachtoffers door verkeerd geïnstalleerd of slecht onderhouden cv-ketels. Door slechte installatie van verwarmingsapparatuur kunnen ook moderne ketels koolmonoxide lekken, meldt het televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek.

Jaarlijks vallen er honderd gewonden en tien doden door koolmonoxidevergiftiging, zegt voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid Tjibbe Joustra. Sinds 2007 hoeven installatiebedrijven niet meer aan speciale bekwaamheidseisen te voldoen om een onderneming te beginnen, waardoor volgens de brandweer steeds meer onbekwame installateurs op de markt zijn.

* De regering van Duitsland houdt rekening met een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU), meldt het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van bronnen rond de regering.

Een struikelblok voor de Britse premier David Cameron is het grote aantal laaggeschoolde immigranten uit andere EU-lidstaten. De Duitse regering ziet dit als point of no return.

* Ongeveer 350.000 leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs krijgen vanaf maandag geen schoolfruit. Zes leveranciers van het fruit hebben scholen vorige week laten weten dat zij niet zullen leveren omdat de Europese subsidieregeling niet genoeg garanties geeft, meldt de Volkskrant.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.