Media: uitstel naheffing nabij, en schietclubs overtreden regels

07 november 2014Leestijd: 2 minuten

Het ziet ernaar uit dat Nederland en Groot-Brittannië meer tijd krijgen om de omstreden naheffing aan de Europese Unie te betalen. En schietverenigingen overtreden regels. Het mediaoverzicht van 7 november.

* De nieuwe Europese Commissie, onder leiding van Jean-Claude Juncker zou openstaan voor een compromis over de naheffing, zegt een ingewijde tegen het AD. Hoewel ‘regels zijn regels’ nog steeds geldt in Brussel, is er iets meer begrip.

‘Het is de eerste keer dat naheffingen zo hoog uitvallen. We begrijpen dat landen daarmee problemen hebben. We realiseren ons dat dit supergevoelig ligt.’

* En nog meer nieuws uit het AD: de achttienjarige Schiedammer Dave M., die als oppas kinderen uit acht gezinnen heeft misbruikt, is opgepakt omdat zijn ouders hem hebben aangegeven. De moeder van M. vond op zijn telefoon foto’s en belde de politie.

M. zou zijn slachtoffers, van wie de jongste pas drie jaar was, hebben betast en pornografische foto’s hebben gemaakt.

* Uit onderzoek van journalist Alberto Stegeman blijkt dat schietvereniging SV ’t Groene Hart in Nieuwkoop, waar Tristan van der Vlis lid van was, zich drie jaar na de dodelijke schietpartij in Alphen aan den Rijn niet aan de regels houdt.

In zijn programma bij SBS laat hij ook zien dat andere schietverenigingen zich niet houden aan de regels die door minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) werden aangescherpt, meldt nu.nl. SP en PvdA hebben Kamervragen gesteld aan Opstelten.

* Directeur Ton Dietz van het Afrika-studiecentrum in Leiden spreekt in Trouw zijn ongenoegen uit over een besluit van de Hogeschool van Amsterdam. Studenten van de hogeschool mogen voorlopig niet meer naar Afrikaanse landen op stage vanwege de ebola-epidemie.

‘De school voedt angstpsychose. Het is een stigmatisering van Afrika die in Nederland nog niet eerder zo is vertoond.’ Volgens Dietz zijn er ‘natuurlijk probleemgebieden’, ‘maar die zijn er in veel andere landen in de wereld ook’.

* De subsidieregeling waarmee minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) specialisten wilde stimuleren om in loondienst te treden, is mislukt. Slechts in 3 van de 67 ziekenhuizen hebben vrijgevestigde specialistenmaatschappen zichzelf opgeheven ten faveure van een dienstverband, blijkt uit een rondgang van de Orde van Medisch Specialisten waarover de Volkskrant bericht.

Van de 21.000 medisch specialisten in Nederland is bijna de helft ondernemer, meestal in een maatschap.

* Lee Young-guk was bijna elf jaar lang de lijfwacht van de inmiddels overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. Hij zegt tegen CNN dat Kim Jong-il goud uitdeelde als hij blij was, en doodstraffen als hij boos was.

Een deel van de training van de lijfwacht bestond uit hersenspoeling. Hij geloofde uiteindelijk dat Kim Jong-il God was en dat hij op aarde was gezet om de ‘geliefde leider’ te dienen. Lee Young-guk wist Noord-Korea te ontvluchten en woont inmiddels in Zuid-Korea.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.