Media: Tankbeurt fors goedkoper, en aangifte ambtenaren Financiën

29 november 2014Leestijd: 2 minuten

De olieprijs is deze week fors gedaald. Hierdoor daalt de prijs van benzine, waardoor landen in Europa profiteren. En het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deed gisteren aangifte tegen twee leidinggevenden bij Financiën, een strafrechtelijke primeur. Het mediaoverzicht van 29 november.

* Olie is fors goedkoper geworden: hierdoor daalt vandaag ook de prijs van benzine, schrijft De Telegraaf. Het is de grootste daling van de benzineprijs in de afgelopen drie jaar. De olieprijs is de afgelopen zes maanden met circa 20 cent per liter gedaald. Voor automobilisten komt dit neer op een meevaller van 5 tot 10 euro per tankbeurt.

* Door de daling van de olieprijs verschuiven de wereldverhoudingen: olielanden krijgen het zwaar terwijl niet-olielanden profiteren.

De grootste verliezers hierin zijn de olie-exporterende landen en dan vooral de landen die een hogere olieprijs nodig hebben om hun begroting sluitend te krijgen, zoals Iran en Venezuela. Dit schrijft Het Financieele Dagblad.

De twee landen pleitten afgelopen week bij een bijeenkomst van OPEC, de organisatie voor olie-exporterende landen, voor een verlaging van het productieplafond om zo de daling van de olieprijs te stuiten, maar dit mocht niet baten.

* Gisterenavond deed zich een primeur voor: het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deed aangifte tegen twee leidinggevenden op Financiën, aldus NRC Handelsblad.

De twee zouden medewerkers hebben opgedragen te zwijgen over de naam van een tipgever over belastingfraude, tegen het nadrukkelijke bevel van de rechter in. Een dergelijke zaak is in Nederland nog nooit voorgekomen.

* De vrije verkoop van het populaire slaaphormoon melatonine wordt aan banden gelegd, schrijft de Volkskrant.

Pillen met een hogere dosis van het hormoon wordt uit de schappen gehaald. Het is het gevolg van de kritiek van artsen die vinden dat melatonine alleen nog maar op recept verkrijgbaar moet zijn. Hiermee komen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Voedsel en Warenautoriteit hen tegemoet.

De artsen leverden al eerder kritiek op ‘het onbeheerst gebruik’ van het vrij verkrijgbare hormoon, omdat het de biologische klok van patiënten mogelijk zou verstoren.

* Tijdens ‘Black Friday’ kwamen verschillende  Britse consumenten tot een aanvaring met elkaar, schrijft The Guardian. Tijdens Black Friday komt de uitverkoop tot een hoogtepunt, waardoor producten vaak voor een extreem lage prijs gekocht kunnen worden.

In Groot-Brittannie moest op verschillende plekken politie ingezet worden, omdat er gevechten uitbraken om producten. Ook crashten de websites van verschillende winkels en moesten sommige winkels door ‘hevige onrust’ vroegtijdig sluiten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.