Media: goede windmolens vervangen voor subsidie, en meer

17 november 2014Leestijd: 2 minuten

Energiebedrijven, boeren en andere exploitanten willen zeker 172 recent gebouwde windmolens vervangen om extra subsidie te incasseren. En ex-PvdA’er Selcuk Öztürk heeft ‘onder zijn pak gewoon een Turkse vlag’. Het mediaoverzicht van 17 november.

* Exploitanten van pas gebouwde windmolens willen deze vervangen, omdat als zij dit jaar nog een vergunning regelen voor de nieuwe turbines, zij aanspraak maken op meer dan 350 miljoen euro groene stroomsubsidie.

Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines, waarover de Volkskrant bericht, blijkt dat er de afgelopen maanden een groot aantal vergunningsaanvragen is binnengekomen voor windmolens die het afgelopen decennium zijn gebouwd. Deze turbines zijn technisch gezien nog prima, maar doordat ze wat ouder zijn, komen ze niet meer in aanmerking voor groen stroomsubsidie.

* Een prominent raadslid uit Roermond zegt tegen De Telegraaf dat Öztürk in Limburg al langer bekend staat vanwege zijn ‘niet Nederlandse manier’ van politiek bedrijven. Ook oud-wethouder en huidig Senator van GroenLinks kan zich de opmerkelijke wijze van politiek bedrijven van Öztürk herinneren.

‘Ik weet nog dat ik als wethouder een map van Öztürk kreeg overhandigd met allemaal cv’s van Turken daarin. Ik moest er zoveel mogelijk aan een baan helpen. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat het niet zo gaat, maar dat was wel de politieke cultuur waaruit hij werkte,’ zegt Thissen.

* Het oude KPN-hoofdkantoor, het grootste leegstaande kantoor van Amsterdam, heeft na bijna vier jaar een nieuwe bestemming. In The Dam komt een vier sterren conferentiehotel met 478 kamers en zo’n 4.000 vierkante meter aan congreszalen, meldt Het Financieele Dagblad.

* Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) stelt strengere eisen aan het beschermbewind. Kantonrechters moeten voortaan jaarlijks controleren of een bewindvoerder aan de kwaliteitseisen voldoet, het plan van aanpak in elke zaak beoordelen en na vijf jaar bekijken of onderbewindstelling nog nodig is, meldt Trouw.

De meeste rechters geven deze week uitleg aan professionele bewindspersonen. Beschermingsbewind is tot dusver een vrij beroep, maar de laatste jaren groeit het aantal professionele bewindspersonen.

* Nog een vrouw zegt te zijn verkracht door de beroemde Amerikaanse acteur Bill Cosby. Publicist Joan Tarshis zegt op negentienjarige leeftijd door Cosby te zijn verkracht. Op de website Hollywood Elsewhere vertelt Tarshis haar verhaal.

Al dertien vrouwen hebben Bill Cosby beschuldigd van verkrachting en seksueel misbruik. Cosby blijft zelf ontkennen en is nooit strafrechtelijk vervolgd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.