Media: flinke kritiek op geheime dienst om MH17, en meer

13 november 2014Leestijd: 3 minuten

De Nederlandse veiligheidsdiensten zijn laks omgesprongen met aanwijzingen dat vluchten boven Oekraïne gevaar liepen, vermoeden CDA en D66. En een Koerdische militie claimt, in ruil voor hulp aan Amerika bij de strijd tegen IS een stuk land in het noorden van Syrië.

* Het gaat om de omgeving van Ras al-Ain, schrijft The Wall Street Journal, die nu wordt gecontroleerd door Koerdische strijders, die zijn verbonden aan de groep die IS uit Kobane probeert te verdrijven.

Maar de Koerden zijn niet van plan om het land wat zij hebben veroverd op IS zomaar op te geven, als de strijd straks gaat luwen. In enkele ingenomen steden en dorpen in Noord-Syrië zijn al rechtbanken opgezet, wetten opgesteld en olie afgetapt.

* De Turkse Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk hebben zich woensdag moeten verantwoorden voor het PvdA-fractiebestuur, nadat zij zich kritisch hadden uitgelaten over het integratiebeleid van hun partijgenoot, minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Dat schrijft het AD vanochtend.

Op de Turkse internetsite Sonhabet.nl schreven de twee dat Asscher zich schuldig maakt aan ‘uitsluitingspolitiek’, omdat hij van plan is om conservatief-religieuze Turkse organisaties als Milli Görüs vijf jaar lang in de gaten te houden. ‘Als deze uitspraken zijn gedaan, dan deugen ze niet,’ zei een ander PvdA-Kamerlid, Ahmed Marcouch, gisteren in een debat met de minister.

Met hun uitlatingen hebben Kuzu en Öztürk zich afgewend van de fractie. Daardoor zag het bestuur zich genoodzaakt om de twee er stevig op aan te spreken – een logische stap volgens Marcouch na ‘de vreselijke uitspraken’.

* De Nederlandse veiligheidsdiensten zijn laks omgesprongen met aanwijzingen dat passagiersvluchten boven Oekraïne gevaar liepen, vermoeden D66 en CDA, meldt De Telegraaf.

Volgens de partijen zijn er dit jaar al achttien vliegtuigen en helikopters neergeschoten boven het land. Twaalf daarvan zijn neergehaald voordat passagiersvlucht MH17 op 17 juli boven het oosten van Oekraïne uit de lucht werd geschoten. ‘Was dit bij de regering bekend?’ vraagt D66-Kamerlid Sjoerdsma zich af. ‘Zo ja, waarom heeft ze die informatie dan niet gedeeld met de luchtvaartmaatschappijen? Zo nee, hoe kan het dat onze inlichtingendiensten niet over zulke informatie beschikken?’

CDA-Kamerlid Omtzigt wijst erop dat er zogeheten notam-berichten notice to airmen) met informatie over het Oekraïense luchtruim zijn verdwenen uit het eerste rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

* In Libië is een autobom ontploft bij de Egyptische ambassade in de hoofdstad Tripoli. Er zijn bij de ontploffing geen gewonden gevallen. Wel was er wat schade aan het gebouw, schrijft The New York Times op basis van een bron bij de Libische veiligheidsdiensten. Nadat de bom was afgegaan, werd er nog een autobom ontdekt, niet ver van de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten. Het is niet duidelijk of deze bom tot ontploffing is gekomen.

Egypte, een buurland van Libië, en de Verenigde Arabische Emiraten, trekken samen op om de opkomende radicaalislamitische en terroristische bewegingen in het chaotische Libië de kop in te drukken. Daarom gooiden gevechtsvliegtuigen van de landen bommen op doelen van radicale milities.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.