Media: Asscher vindt kritiek op banenplannen ‘te cynisch’, en meer

18 november 2014Leestijd: 2 minuten

Minister Asscher vindt de kritiek op zijn banenplannen ‘te cynisch’. En de pluimveesector kan tot 100 miljoen verlies lijden als gevolg van de uitbraak van vogelgriep.

*Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bestrijdt dat zijn banenplannen geen effect hebben en weinig werklozen aan de slag helpen. ‘Er zijn vast economen die zeggen dat het probleem zichzelf oplost (…) Ik vind het cynisch: we doen toch ook geen experiment om te kijken of een patiënt vanzelf geneest?’, zegt Asscher dinsdag tegen het AD. Vooral CDA en D66 zijn kritisch over de banenplannen van de  minister.

De plannen van Asscher zullen de komende twee jaar ongeveer 20.000 extra leerwerken creëren. Asscher denkt dat zijn plannen meer dan 300.000 mensen gaan helpen hun positie op de arbeidsmarkt te behouden of te verbeteren. Het kabinet heeft in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken voor banenplannen in verschillende bedrijfstakken.

*Volgens salarisverwerker Salar leveren grote groepen werkenden met een middeninkomen volgend jaar tot ruim 12 procent van hun vakantiegeld in, zo schrijft De Telegraaf. Het is een rechtstreeks gevolg van de nivelleringspolitiek van het kabinet. Naast het vakantiegeld, worden ook andere variabelen zoals bonussen en overwerken getroffen binnen de middenklasse. Vooral werkenden met een brutosalaris van rond de 4000 euro per maand worden hier de dupe van: zij leveren relatief het meeste in.

*De schade voor de pluimveesector als gevolg van de uitbraak van Vogelgriep in het Utrechtse Hekendorp kan oplopen tot zo’n 100 miljoen euro, zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de brancheorganisatie Nederlandse Vakbond Pluimveehouders in Het Financieele Dagblad.

Onder pluimveehouders bestaat de angst op herhaling van de grote uitbraak van vogelgriep in 2003. Als de uitbraak niet beperkt blijft tot het ene bedrijf in Hekendorp, dan kan dat op korte termijn leiden tot faillissementen in de pluimveesector. Het virus lijkt zich vooralsnog echter niet uit te breiden.

*Buitenlanders kunnen sinds deze maand geen inburgeringsexamen meer doen door technische problemen met een nieuw examensysteem, schrijft De Volkskrant. Er zijn tot nu toe 716 mensen gedupeerd.

De examenkandidaten moeten vanaf 1 november het basisexamen inburgering doen via een beveiligde internetverbinding tussen Nederland en diplomatieke posten in het land van herkomst. Deze verbinding werkt echter niet goed: hij is vertraagd of er komt informatie niet door.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.