ABN AMRO is van plan de komende jaren ongeveer honderd kantoren te sluiten. En Giro 555 loopt mogelijk miljoenen euro’s mis, omdat bekende Nederlanders niet naar de getroffen landen willen afreizen. Het nieuwsoverzicht van 19 november.
* ABN AMRO-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm zei in televisieprogramma Pauw dat er de komende jaren naar verwachting honderd bankkantoren zullen verdwijnen. Misschien worden dat er zelfs meer.
Doordat Nederlanders hun bankzaken steeds meer via internet regelen, zijn er minder kantoren nodig. ‘Maar de kantoren die blijven, moeten wel alles kunnen.’ Zalm denkt niet dat op den duur alle kantoren zullen sluiten. ‘Ik kan me geen organisatie voorstellen zonder bankfilialen.’
* Een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties zegt tegen De Persdienst dat er een gebrek is aan pakkende beelden voor de televisie-uitzending om geld in te zamelen voor de strijd tegen ebola.
Het belpanel met bekende Nederlanders was zo gevuld, maar niemand wil naar Sierra Leone gaan. Er zijn überhaupt weinig Nederlandse cameraploegen naar de getroffen landen gegaan. Dat komt door problemen met de verzekering, maar volgens de woordvoerder zorgt vooral ‘totale angst’ voor het virus voor afwijzing van BN’ers. De uitzending staat gepland voor 28 november.
* Europese regels voor het detacheren van buitenlandse werknemers in Nederland worden te vaak misbruikt. Daardoor hebben Nederlandse werknemers soms te maken met oneerlijke concurrentie, staat in het ontwerpadvies Arbeidsmigratie van de Sociaal-Economische Raad (SER) waarover de Volkskrant bericht.
Door allerlei ingewikkelde constructies valt niet te achterhalen hoeveel buitenlandse werknemers er in Nederland zijn. Volgens de SER is detachering dankzij de lagere sociale lasten een verdienmodel.
* Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) schiet tekort, schreef curator Frits Kemp van de failliete Amsterdamse notaris Bernard Blijleven in zijn laatste verslag over het faillissement. Dit meldt Het Financieele Dagblad. Het BFT is volgens Kemp ‘in onvoldoende mate onafhankelijk, transparant, selectief en slagvaardig’.
* Als het aan de PvdA ligt, gaan medisch specialisten hun expertise bundelen op een centrale website. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester zegt tegen nu.nl dat de informatie op internet over gezondheid en ziekten vaak onbetrouwbaar en misleidend is.
Ook staat het internet ‘vol meningen en adviezen van farmaceutische bedrijven die hun eigen bedrijf aanraden’. Bovendien komen mensen die klachten hebben na een zoektocht op internet vaak uit op ‘een erge ziekte’. Bouwmeester gaat aan minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) vragen om medisch specialisten een online-platform te bieden.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.