Hoeveel betaalt u volgend jaar voor bezoek aan de tandarts?

07 november 2014Leestijd: 1 minuut

De tarieven voor de tandarts en de orthodontist gaan volgend jaar omlaag. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verlaagt per 1 juli 2015 de maximumtarieven voor verschillende behandelingen.

De NZa onderzocht negenhonderd praktijken, zegt een woordvoerder vrijdag. Daaruit bleek dat tandartsen en orthodontisten met lagere tarieven nog steeds kostendekkend kunnen werken, en er voldoende marge overblijft.

Goedkoper

De meeste tandheelkundige zorg wordt volgend jaar 5 procent goedkoper. Dat betekent het volgende:

  • Een periodieke controle gaat maximaal 20,01 euro kosten, in plaats van 21,29 euro
  • Het trekken van een kies kost volgend jaar 39,49 euro in plaats van 41,63 euro
  • Het plaatsen van een implantaten, zoals een klikgebit, wordt flink goedkoper. Daarvoor geldt een prijsdaling van 19 procent. Voor boven en onder betaalt een patiënt niet meer dan 462,33 euro, tegenover 571,77 euro nu.
  • De maximumprijzen voor een behandeling bij de orthodontist dalen met 1,5 procent.

Hoewel tandartsen binnen het maximum zelf hun tarief mogen bepalen, gaan de meeste Nederlanders volgend jaar minder betalen. De meeste tandartsen hanteren namelijk het hoogste tarief.

Zorg

Branchevereniging van tandartsen KNMT is niet te spreken over de wijzigingen van de NZa. De regulering van tarieven is volgens de tandartsen niet in het belang van de patiënt.

De korting die de NZa heeft opgelegd, is gebaseerd op gemiddelden en zou geen recht doen aan de verschillen in vraag naar zorg en het aanbod van behandelingen. Toch zegt de NZa dat de tariefwijzigingen in goed overleg met de branchevereniging tot stand zijn gekomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.