Gevreesde ontslaggolf in de zorg blijft vooralsnog uit

18 november 2014Leestijd: 2 minuten

Het aantal ontslagen in de zorgsector pakt voorlopig veel lager uit dan begin dit jaar werd gevreesd. Bovendien is uit meevallende begrotingscijfers van het ministerie van Volksgezondheid af te lezen dat het bezuinigingsbeleid van minister Edith Schippers (VVD) volgens plan verloopt.

De gevreesde ontslaggolf in de zorg blijft vooralsnog uit. Van de tienduizenden ontslagen die uitkeringsinstantie UWV verwachtte, waren er eind oktober nog geen 2.000 toegekend: een forse meevaller.

In 2015 gaat zowel de jeugdzorg als de langdurige (thuis)zorg naar de gemeenten. Dit, in combinatie met een bezuiniging van 30 procent, schepte de verwachting dat er in de zorg veel banen verloren zouden gaan. Het UWV schatte dit aantal op 22.000 mensen voor het einde van dit jaar. Met 2.000 ontslagen aan het einde van oktober lijkt dit aantal niet te worden gehaald.

Uitstel

Reden voor de meevaller is dat zorginstellingen vooralsnog proberen om via natuurlijk verloop van werknemers af te komen. Iets meer dan 5.000 medewerkers zijn dit jaar hun baan kwijtgeraakt. Bij velen kwam dit doordat hun tijdelijke contract niet werd verlengd, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Brancheorganisatie voor zorgondernemers Actiz vreest dat het om uitstel van executie gaat. Zorginstellingen zouden nog niet precies weten hoeveel zorg gemeenten en zorgverzekeraars per 1 januari willen afnemen, en stellen hun beslissing om mensen (eventueel) te ontslaan daarom uit tot later dit jaar.

Bezuinigingsbeleid

De meevaller in het aantal ontslagen komt in dezelfde week dat de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Het Financieele Dagblad meent dat het bezuinigingsbeleid van minister Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) is terug te zien in de begroting. Die bedraagt 73 miljard euro, en dat zou – als Schippers niet had opgetreden – veel meer zijn geweest, zo meent het dagblad.

Schippers en Van Rijn hebben hebben sinds hun aantreden een aantal maatregelen doorgevoerd om de zorgkosten te beheersen. De grootste verandering is de verplaatsing – per 1 januari – van veel zorgactiviteiten van de overheid naar de gemeenten.

Nederland geeft nu nog, na de Verenigde Staten, wereldwijd relatief het meest uit aan de zorg.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.