Geheime documenten politie online, Rijksrecherche onderzoekt

19 november 2014Leestijd: 2 minuten

Een veiligheidslek bij de politie heeft ervoor gezorgd dat tientallen vertrouwelijke documenten eenvoudig te vinden waren via Google. Onderzoeken naar moordzaken, overvallen, criminele organisaties en potentiële jihadisten waren voor iedereen te vinden.

De documenten zijn gelekt via een systeembeheerder bij de politie, die de stukken op een onbeveiligde website plaatste, meldt NRC Handelsblad woensdag.

De systeembeheerder plaatste de stukken op de website van een boekhouder, een familielid van de systeembeheerder. Waarom en hoe de politiemedewerker dat heeft gedaan, is niet duidelijk.

Stukken

Uit de stukken, die tot dinsdagmiddag online stonden, blijkt onder meer dat de politie het netwerk rond een leider van een criminele organisatie in kaart heeft gebracht, evenals het netwerk van een oud-diplomaat die betrokken zou zijn bij criminele activiteiten.

Volgens de stukken heeft de politie een groep jongeren die naar Syrië zouden willen reizen voor de jihad, maandenlang geschaduwd. In een van de stukken staat dat het lastig is voor de politie om de jongeren in de gaten te houden, omdat er te weinig mensen voor zijn. ‘We merken wel dat het al lastiger wordt om de diensten rond te krijgen.’

Ook stonden namen, adressen en foto’s van verdachten gewoon online. De politie houdt bij in welke auto ze rijden, wat voor kleding ze dragen, waar ze samenkomen en welke telefoon ze gebruiken. Van sommige verdachten waren ook observatieverslagen te vinden.

Telefoonnummers

Behalve over verdachten, stond er gevoelige informatie online over medewerkers van de politie en officieren van justitie op het internet. Er stonden namen en telefoonnummers en in sommige gevallen was zelfs duidelijk aan welke strafzaken zij werkten.

De systeembeheerder die verantwoordelijk is voor het enorme lek, is voorlopig op non-actief gesteld en de Rijksrecherche doet een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak. Hoelang de informatie online heeft gestaan, maakt de politie niet bekend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.