EO-rapport: ‘Moslims: ik moet van ze houden, maar ik weet niet hoe’

19 november 2014Leestijd: 2 minuten

De meeste Nederlanders hebben niet of nauwelijks contact met moslims. En de meerderheid staat daar ook niet voor open.

Dit blijkt uit het rapport ‘Nederland en de islam: onbegrepen en moeizaam’, dat woensdag werd gepubliceerd in opdracht van de Evangelische Omroep (EO). Volgens het rapport heeft 80 procent van de autochtone Nederlandse bevolking niet of nauwelijks contact met moslims en slechts 5 procent daarvan geeft aan open te staan voor het persoonlijk leren kennen van moslims.

Negatieve verhalen

De EO liet het onderzoek na afgelopen zomer uitvoeren. De aanleiding is de opkomst van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) en de uitgebreide mediaberichtgeving daarover: ‘er gaat geen dag voorbij of negatieve verhalen over de islam bepalen het nieuws’, schrijft de omroep. Er werd verwacht  dat alle berichtgeving het oordeel over moslims en hun geloof zou ‘kleuren’. Ook werd onderzocht of christenen er anders over denken dan niet-christenen ‘door de opdracht om je naasten lief te hebben’.

Voor het onderzoek is een representatieve steekproef gehouden onder ruim duizend Nederlanders. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan negatiever te denken over de islam sinds de opkomst van IS. Meer dan 60 procent voelt zich bedreigd door de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en 20 procent voelt zich zelfs persoonlijk bedreigd.

Meer kennis over de islam blijkt niet per definitie tot positieve gedachten over de religie te leiden: hoewel Nederlanders die er meer over weten er wel iets minder negatief over denken, hebben zij over het algemeen nog steeds overheersend negatieve associaties met de islam.

Christenen

Wat betreft het onderscheid tussen christenen en niet-christenen is er een duidelijke conclusie: de gelovigen zijn net zo negatief over moslims als hun niet-religieuze landgenoten. ‘Veertien procent van de christenen legt de Bijbelse opdracht van je naasten te houden in het geval van moslims naast zich neer’ zo staat er in het rapport vermeld. De belangrijkste reden hiervoor is dat moslims ‘niet als naasten werden gezien’ door de ondervraagden.

Een klein verschil was wel dat christenen vaker de intentie uiten om wel met moslims in contact te willen komen, maar niet goed weten hoe ze dit moeten aanpakken.

‘I love moslims’

De EO organiseert naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek het  symposium ‘I love moslims?!’ waarin de omroep met zijn eigen christelijke achterban en met moslims in gesprek wil over de negatieve beeldvorming van de islam.

Tijdens deze bijeenkomst wil de omroep de christelijke leden die worstelen met het dilemma van ‘naastenliefde maar gebrek aan contact met moslims’ helpen een oplossing te vinden: ‘ik moet van ze houden, maar ik weet niet hoe’, zo luidt de introductie tot het symposium.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.