Zorgt nieuwe getuige voor doorbraak in moordzaak Endstra?

20 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Er heeft zich een nieuwe getuige gemeld in de strafzaak rond de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra. Wie is deze getuige en wat weet hij?

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde maandag aan de NOS dat er een nieuwe getuige is in de moordzaak van Endstra.

Wie deze getuige is, wil het OM niet kwijt. Pas op 20 november, als bij een zitting drie Turkse mannen uit Alkmaar zich moeten verantwoorden voor betrokkenheid bij de moord, zal meer duidelijk worden over de getuige.

Russische schutter

De drie mannen worden al jaren verdacht van betrokkenheid. Ze zouden verkennend werk hebben gedaan bij het kantoor van Endstra aan de Apollolaan in Amsterdam Zuid. Voor dit kantoor werd Endstra op 17 mei 2004 doodgeschoten.

De schutter werd aan de hand van dna-materiaal op het wapen getraceerd. Deze Rus, Namik Abbasov, werd in 2011 gearresteerd maar overleed in 2012 plotseling aan een hersenbloeding voordat hij definitief kon worden veroordeeld.

Abbasov zou kort voor zijn dood hebben verklaard dat hij opdracht zou hebben gekregen van Donald G., maar G. is hier niet voor vervolgd. Ook Willem Holleeder, die door Endstra zelf zou zijn genoemd als zijn bedreiger en afperser, is nooit veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moord.

Doorbraak?

Maar wellicht komt de getuige met nieuwe bewijzen die een doorbraak in de zaak kunnen forceren. Over wie de getuige is, kan alleen maar worden gespeculeerd. Hij zou afkomstig kunnen zijn uit de kring van de drie verdachte Turken uit Alkmaar.

Met de getuige in de zaak-Endstra doet het OM een tweede vangst in korte tijd. Eerder sloot justitie een deal met kroongetuige Fred Ros. Die zou hebben verklaard dat Holleeder betrokken is geweest bij de moorden op Cor van Hout, Cees Houtman en Thomas van der Bijl.

Vorig jaar werd Ros zelf nog veroordeeld tot een celstraf van dertig jaar vanwege zijn rol bij een aantal liquidaties. Hij zou onder meer de moord op Van der Bijl hebben geregisseerd.

Nu Ros bereid is om verklaringen af te leggen over anderen uit het criminele circuit eist het OM in hoger beroep vijftien jaar celstraf.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.