Zint de onderwereld op wraak tegen familie van Fred Ros?

06 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De directe familie van de kroongetuige is in gevaar. Zelfs de bejaarde moeder van ‘moordmakelaar’ Ros zou op een dodenlijst staan en wordt daarom beveiligd.

Dat schrijft De Telegraaf maandag.

Speciale vleugel

Justitie heeft maatregelen aangekondigd om zijn familieleden te beschermen voor vergeldingsacties van criminelen. De 45-jarige kroongetuige zelf wordt streng bewaakt, nadat hij met belastende verklaringen is gekomen over criminelen als Dino Soerel en Ali Akgün. Zij worden verdacht van het uitvoeren van moorden in de onderwereld. Of zij nu ook Ros en zijn familie bedreigen, is niet bekend.

Met hen was hij eerst bevriend, maar door zijn rol als kroongetuige in het zogenoemde Passageproces zijn zij nu gezworen vijanden. Ros wordt daarom geïsoleerd vastgehouden in een speciale vleugel van de Extra Beveiligde Inrichting in het Brabantse Vught, meldt de ochtendkrant.

Er zijn verhalen dat Ros, nog voordat hij in het getuigenbeschermingsprogramma werd opgenomen, in de gevangenis van Alphen aan den Rijn, een horloge van 30.000 euro had ‘geleend’ van een beruchte Britse crimineel. Die zou hebben gedreigd de familie van de ‘moordmakelaar’ aan te pakken.

Voetbalclub

Vorige week meldde het Openbaar Ministerie al dat wraaklustige criminelen zoeken ‘naar manieren om Fred Ros te laten zwijgen’. Zijn moeder is sinds de deal van haar zoon met justitie niet meer gezien op de voetbalclub waar zij vrijwilligerswerk doet, schrijft NRC Handelsblad.

Of ze in een zogeheten getuigenbeschermingsprogramma zit, is niet bekend. Een advocaat van Ros, Willem Jan Ausma, wil tegenover De Telegraaf niet veel zeggen over de zaak, maar wel dat er achter de schermen ‘het nodige speelt’.

Volgens politiebronnen zouden ook andere familieleden van de ‘moordmakelaar’ gevaar lopen. Het team van getuigenbescherming van justitie heeft de mogelijkheid om hele families in speciale beschermingsprogramma’s op te nemen.

In de praktijk komt dat erop neer dat deze families in het buitenland moeten gaan wonen en een andere identiteit krijgen. Of dat ook met de familieleden van Ros gaat gebeuren, is volgens de politie niet duidelijk.

Megaproces

Het megaproces gaat over zeven liquidaties in de onderwereld tussen 1993 en 2006. Het loopt nu in hoger beroep bij het gerechtshof Amsterdam, dat voor deze zaak zitting houdt in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Met de nieuwe kroongetuige  hoopt justitie de veronderstelde opdrachtgevers van de liquidaties als Dino Soerel en Ali Akgün ook veroordeeld te krijgen. De rechtbank sprak hen namelijk eerder bij gebrek aan bewijs vrij.

Het Passageproces begon in 2007 en werd pas in januari 2013 afgerond met een vonnis van de rechtbank. Drie verdachten kregen levenslang. Dat waren uitvoerders van de zeven moorden, die centraal staan in het proces. Ros heeft ook belastend verklaard over Willem Holleeder, die wel geldt als verdachte in het onderzoek, maar niet terechtstaat in het huidige proces.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.