Waarom toch die geheimzinnigheid over kosten koningshuis?

07 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De uitgaven van het Koninklijk Huis zijn de laatste tijd opnieuw in opspraak. Maar zou er ook zo veel ophef zijn als premier Mark Rutte (VVD) eerlijker zou zijn over de kosten van de Oranjes?

Afgelopen zomer zorgden de beveiliging van de vakantievilla van koning Willem-Alexander in Griekenland, de verbouwing van Paleis Huis ten Bosch, de renovatie van Paleis Noordeinde en de inrichting van een tijdelijke werkruimte voor de Koning op landgoed de Eikenhorst in Den Haag voor verontwaardiging.

Huis ten Bosch en Noordeinde moeten, net als andere rijksgebouwen, zo nu en dan worden gerestaureerd. Toch worden deze uitgaven vaak op één hoop gegooid met bijvoorbeeld de aanleg van een duur hek rond de vakantievilla van de Koning. Hoe komt dat?

Duidelijkheid

De Tweede Kamer eist meer duidelijkheid van premier Rutte, die gaat over de verantwoording van de uitgaven en inkomsten van het staatshoofd. Ook wil de Kamer dat de kosten inzichtelijker worden.

Alexander Pechtold, fractieleider van D66 en woordvoerder Algemene Zaken in de Tweede Kamer, spreekt zich in de Volkskrant uit over het uitgavepatroon van het koningshuis. Hij pleit voor meer openheid en een uitgavepatroon dat beter past bij de huidige economische tijd.

Misleiding

Aan het gebruik van verhullende termen als ‘kustwerken’, wanneer het gaat om de aanlegsteiger van een speedboot, en misleidende bedragen aangaande de uitgaven van de Koning moet volgens de D66-fractieleider een einde komen.

Pechtold vindt het storend dat dit soort berichten vaak alleen via de media naar buiten komt, in plaats van via het kabinet. ‘Stop met het onduidelijk uitsmeren van uitgaven over vele begrotingen. Wees waar mogelijk constructief bij verzoeken vanuit de Kamer om informatie. Geef geen halve antwoorden in de hoop dat niet doorgevraagd wordt. Communiceer open in plaats van met verhullend taalgebruik.’

Zalm

Pechtold prijst voormalig VVD-minister van Financiën Gerrit Zalm die de kosten van het Koninklijk Huis inzichtelijker maakte en verduidelijkte welke kosten het staatshoofd in functie maakt en welke als privépersoon.

Zalm leidde in 2009 ook een stuurgroep die de kosten en baten van het koningshuis uitgebreid onderzocht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.