‘Verdachte steekpartij werd gepest, en niet zo’n beetje ook’

13 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De 16-jarige jongen die vrijdag in Voorburg een 15-jarige klasgenoot doodstak, is de afgelopen acht jaar gepest. De jongen heeft meerdere keren aangifte gedaan van bedreiging.

Vorige week maandag deed de 16-jarige Anthony voor het laatst aangifte bij de politie. Acht jongens zouden hem hebben opgewacht na zijn werk. ‘En dat was niet de eerste melding,’ zegt zijn advocaat Hajé Weisfelt. ‘Hij werd gepest, en niet zo’n beetje ook’.

Bedreigingen

De minderjarige verdachte ging volgens de raadsman gebukt onder stelselmatige bedreigingen. Zo durfde hij al niet meer naar zijn bijbaan te gaan.

Vrijdag op het schoolplein van het Corbulo College in Voorburg liep het uit de hand. Het kwam tot een flinke woordenwisseling tussen de twee waarna de 16-jarige Anthony tot zijn dramatische daad besloot. ‘Het wrange is: het slachtoffer was niet eens degene die het meest pestte,’ zegt Weisfelt.

Klasgenoten en vrienden van Anthony bevestigen de pestverhalen. Hij zou vaak in legerkleding hebben gelopen en weinig over zijn problemen hebben gesproken.

Zelfmoordpoging

‘Hij had laatst tijdens het chillen wel een woedeaanval. Toen sloeg hij tegen een boom, maar ik heb hem maar laten gaan,’ zegt een zeventienjarige jongen die net als Anthony uit Rijswijk komt in De Telegraaf.

Anthony nam een vriendin in vertrouwen. Hij had door pesterijen op voorgaande scholen een andere naam aangenomen en zou diverse keren zelfmoordpogingen hebben gedaan. Het mes dat hij vrijdag gebruikte, zou hij twee weken geleden van ‘een gozer’ hebben gekregen.

‘Dit kan niet de bedoeling zijn geweest,’ zegt de goede vriendin. Zij denkt dat de persoon die het mes heeft gegeven, Anthony heeft aangezet tot zijn daad. ‘Als er iets gebeurt, ga je hem gewoon steken,’ zei hij tegen Anthony.

Twee verdachten

Anthony, die vrijdag met een mes een einde maakte aan het jonge leven van zijn klasgenootje, zal de komende twee weken vast blijven zitten. Een tweede verdachte wordt eveneens vastgehouden omdat wordt vermoed dat hij het wapen aan de hoofdverdachte leverde.

Officiële motieven voor de steekpartij zijn er nog niet. Het onderzoek loopt nog en de politie wil er om die reden nog niets over kwijt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.