Terugkeer naar rampplek MH17 zit er voorlopig niet in

09 oktober 2014Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het is bijna drie maanden geleden dat vlucht MH17 crashte, en het onderzoek in het rampgebied is nog niet afgerond. Het ziet er niet naar uit dat de Nederlandse missie snel kan terugkeren naar de rampplek.

De kans op een snelle terugkeer naar het gebied wordt zelfs alleen maar kleiner. De situatie in het oosten van Oekraïne blijft onrustig en onveilig, en de inval van de winter zal de terugkeer van de onderzoekers moeilijker maken.

Veilig

De pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger werden het eens over een wapenstilstand, maar die wordt amper nageleefd. Dagelijks komen er nog Oekraïners om het leven. Het kabinet wil dat de missie alleen terugkeert als die veilig haar werk kan doen.

‘Dat zit er op dit moment helaas niet in,’ staat in een brief van de ministers Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie) en Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken).

Het kabinet probeert op andere manier de persoonlijke bezittingen van slachtoffers terug te krijgen. Daarvoor wordt een beroep gedaan op de lokale autoriteiten. Ook is er een Russischtalige Facebook-pagina gepubliceerd waarin burgers worden opgeroepen gevonden spullen van slachtoffers te overhandigen.

Materiaal

Er is nog steeds een interim-missie actief in Oekraïne. De lokale bevolking, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en Oekraïense autoriteiten kunnen daar terecht. Ook worden er voorbereidingen getroffen om het aanwezige materiaal voor de winter op te slaan.

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid die het neerhalen van vlucht MH17 onderzoekt, wil over alle wrakstukken beschikken om een volledige reconstructie te kunnen maken.

Inmiddels zijn 262 van de 298 inzittenden in de Boeing 777 van Malaysia Airlines geïdentificeerd. Onder de nabestaanden bestaan veel vragen over schadevergoedingen. Slachtofferhulp zal hierover een of meer informatiebijeenkomsten organiseren.

Op 10 november is de nationale herdenking voor de vliegramp. Daarbij zullen ruim 2.000 nabestaanden aanwezig zijn, ook nabestaanden van buitenlandse nationaliteiten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.