Roversbende in Bijlmer opgepakt: vier vragen en antwoorden

23 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Een bende van vijf jonge mannen is opgepakt voor het plegen van verschillende gewelddadige straatroven in de Amsterdamse Bijlmer. De rovers waren actief rond het winkelcentrum de Amsterdamse Poort.

De groep werd vorige week aangehouden en zit in de cel. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. Hieronder vier vragen en antwoorden op een rij over de rovers en de verdere procedure.

1. Wie zijn de daders?

De bende bestaat uit vijf jongens in de leeftijd van 19 en 20 jaar. Zij opereerden volgens het OM in een ‘goed georganiseerde groep’, die af en toe van samenstelling wisselde.

De bende had het vooral gemunt op personen met gouden kettingen en andere sieraden en pleegden hun misdrijven steeds op min of meer dezelfde manier.

De groep volgde de slachtoffers vanaf het winkelcentrum de Amsterdamse Poort en beroofde hen vervolgens met geweld van hun eigendommen.

2. Hoe werden zij gepakt?

De bende kwam in beeld bij de politie na een gewelddadige beroving op 10 september. Justitie ontving camerabeelden van het gebied rond het winkelcentrum waarop de daders te zien waren.

Hierna verrichte de politie huiszoekingen in zeven verschillende huizen. Daar werden vuurwapens en verschillende sieraden aangetroffen, die vermoedelijk via diefstal waren buitgemaakt.

3. Wie waren de slachtoffers?

Bij de beroving die tot de aanhouding van de mannen leidde was een 63-jarige man het slachtoffer.

De man werd beroofd van zijn gouden ketting en armband en werd daarbij verschillende keren gestoken. Hij heeft de beroving overleefd en werd later in het ziekenhuis behandeld voor zijn verwondingen.

4. Wat gebeurt er nu?

Het vijftal is op 17 oktober door de rechter-commissaris vastgezet. Dit gebeurde na verhoor. De recherche doet nu nader onderzoek naar de berovingen.

Op de camerabeelden van de straatroof in september zijn nog meer daders te zien en justitie sluit niet uit dat deze ook zullen worden opgepakt.

De Bijlmer heeft een hardnekkig imago wat criminaliteit betreft. Toch gaat het de laatste jaren, sinds de vernieuwing van Zuidoost zo’n twintig jaar geleden begon, beter. De Gemeente Amsterdam liet begin dit jaar weten dat het beeld van zowel de bewoners als van andere Amsterdammers van Zuidoost iets beter is geworden en dat het stadsdeel minder geassocieerd wordt met criminaliteit en ellende dan een aantal jaar geleden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.