Plastische chirurgen boos over vrijspraak ‘Borstendokter’

30 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

Rock G. is donderdag vrijgesproken door de rechter in Den Haag wegens gebrek aan bewijs. Hij voerde cosmetische ingrepen uit zonder dat hij daarvoor gediplomeerd was.

Een aantal vrouwen die hij behandelde liep daarbij letsel op. De rechter is er niet zeker van of het opgelopen letsel een gevolg is van het handelen van de Haagse Rock G., ook wel de ‘Borstendokter’ of ‘horrorarts’ genoemd.

Afstoting

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste drie jaar cel tegen G., die wel gediplomeerd gynaecoloog is maar niet bevoegd om cosmetische ingrepen uit te voeren. Hij gebruikte de verkeerde apparatuur en opereerde onder dubieuze hygiënische omstandigheden.

Vrouwen die door hem werden behandeld hadden onder andere last van afstotingsverschijnselen. Hierbij worden (borst)implantaten niet door het lichaam geaccepteerd, wat onder meer infecties kan veroorzaken. In sommige gevallen werden vrouwen ernstig verminkt.

In totaal meldden 121 mensen zich met klachten over Rock G. Dit leidde tot tientallen aangiftes, waarvan er uiteindelijk tien werden behandeld door de rechtbank.

‘Medische exceptie’

Volgens de rechter valt de zaak van G. onder de medische exceptie. Dit houdt in dat een arts pijn of letsel mag veroorzaken wanneer hij in het belang van de patiënt een medische ingreep verricht.

De rechter oordeelde wel dat de ingrepen niet in het juiste type operatiekamer werden verrichten en dat ook aan de hygiënische omstandigheden flink wat schortte. Ook heeft hij geen adequaat onderzoek verricht naar de oorzaak van de afstotingsverschijnselen.

Carolien Noorduyn, de advocaat van G., is blij met het vonnis en vindt dat G. al genoeg is veroordeeld. Hij werd eerder na een uitspraak van de tuchtrechter uit het BIG-register geschrapt. In het BIG-register staan alle artsen en medisch gediplomeerden van Nederland opgenomen. Het feit dat G. hieruit verwijderd is betekent dus dat hij nooit meer als arts aan het werk kan, althans niet in Nederland.

Apparatuur van de Gamma

De patiëntenorganisatie NCPF is geschokt door de vrijspraak van de Haagse dokter. ‘Hoe bont moet je het maken voordat je wordt veroordeeld?’ zegt directeur Wilna Wind. Ze geeft aan dat het vonnis voor patiënten ‘niet te snappen’ is.

‘Deze man gebruikte apparaten die geen enkele andere dokter kende. Hij werkte blijkbaar met apparatuur van de Gamma.’ De NCPF hoopt op Kamervragen over het vonnis.

Directeur Wind geeft aan dat de NCPF daar de commissie-Volksgezondheid over zal benaderen: ‘Je moet niet over elk incident de Kamer benaderen, maar dit moet wel worden uitgelegd (…) Patienten zijn mishandeld, de veiligheid was in gevaar en hij gaat vrijuit. Daar is de zorg niet bij gebaat.’

Klap in het gezicht

Ook plastische chirurgen vallen over de uitspraak. ‘Wij vinden het vreemd, we zijn verontwaardigd en teleurgesteld, vooral voor de slachtoffers. Blijkbaar kun je ver gaan voordat je wordt veroordeeld,’ zegt René van der Hulst, hoogleraar in Maastricht en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Het OM geeft aan serieus te overwegen in beroep te gaan tegen de uitspraak. Het kan zich goed voorstellen dat dit oordeel ‘een klap in het gezicht van de slachtoffers is’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.