Oud-wethouder stuurde patiënten met vakantie van verzekeringsgeld

15 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De Rotterdamse arts en voormalig GroenLinks-wethouder Orhan Kaya heeft Turkse Nederlanders met het geld van verzekeraars met vakantie gestuurd. Ook maakte hij zich schuldig aan het excessief declareren bij verzekeringsmaatschappijen.

Volgens Kaya zouden zijn patiënten voor psychische problemen in hun land van herkomst moeten worden behandeld, terwijl ze in de praktijk gewoon op reis bleken te gaan. Dit meldt De Telegraaf woensdag.

Kaya was van 2006 tot 2008 bestuurder Participatie en Cultuur voor GroenLinks en zette in 2013 Stichting Renk Zorg op, de instelling waarmee hij zijn vermeende frauduleuze praktijken uitvoerde.

Multicultureel

Toen zorgverzekeraars erachter kwamen, stopten ze onmiddellijk met het betalen van declaraties. Renk Zorg zou door het frauduleuze handelen mogelijk zelfs failliet zijn gegaan. Ook de voorganger van Kaya’s instelling, Stichting Parkzorg, wordt in verband gebracht met oplichting. Stichting Parkzorg was van de veroordeelde Turkse psychiater Sinan G.

Het Rotterdamse Renk Zorg had volgens de eigen website de missie ‘meer passende zorg te bieden aan mensen met een andere (multi)culturele achtergrond, religie, en/of sociale context’.

Patiënten konden zich bij het centrum melden voor de behandeling van onder meer depressie, verslavingen, angststoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. Renk Zorg beloofde patiënten dat de behandelingen werden vergoed.

Excessief

Leonard Boender, de curator die het faillissement afhandelt, doet onderzoek naar de aantijgingen. Kaya en zijn medebestuurders beweren dat de stichting failliet is gegaan door ‘een onoverbrugbaar lange periode tussen uitbetaling van de declaraties door de zorgverzekeraars’. De bestuurders van de stichting hebben zelf het faillissement aangevraagd.

Volgens de betrokken zorgverzekeraars waren de ingediende declaraties excessief en was sprake van fraude. Niet alle zorginstanties zijn in de vermeende malafide praktijken van Renk Zorg getuind.

Achmea zegt bijvoorbeeld nooit een nota van het bedrijf te hebben uitbetaald omdat er geruchten gingen dat Renk Zorg niet altijd rechtmatig declareerde. Wel heeft Renk Zorg facturen van ruim 8.000 euro bij Achmea ingediend. Deze zijn na onderzoek niet betaald.

Ook verzekeraar CZ is niet in de praktijken van Kaya getrapt. Wel probeerde Renk Zorg volgens CZ ‘behoorlijke rekeningen’ te declareren. Het ging het hierbij wel alleen om behandelingen in Nederland.

Uit het onderzoek van Boender blijkt ook dat de bestuurders hun boekhouding niet op orde hadden. Zo was de ingeleverde administratie niet volledig. De curator verwijt hen daarom onbehoorlijk bestuur. Kaya krijgt binnenkort de mogelijkheid om zijn kant van het verhaal te vertellen.

Schuld

Na anderhalf jaar liet Renk Zorg een schuld achter van ruim 167.000 euro. Opvallend is dat na het faillissement van de stichting, alles van waarde bij een inbraak uit het pand werd gestolen.

Orhan Kaya lag tijdens zijn wethouderschap ook al een aantal keer onder vuur om financiële redenen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.