OM blijft standvastig over verbod op verkoop van Mein Kampf

31 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een geldboete van 1.000 euro geëist tegen een Amsterdamse galeriehouder wegens de verkoop van het boek Mein Kampf van Adolf Hitler.

De verkoop van Mein Kampf is in Nederland verboden. In het boek beschreef de Duitse dictator zijn ideeën over de toekomst van Duitsland zonder Joden.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat het boek van Hitler uitlatingen bevat die beledigend zijn voor Joden en dat het boek aanzet tot haat, geweld en discriminatie.

Achterhaald

De galeriehouder in kwestie, Michiel van Eyck (52) vindt het verbod achterhaald. Volgens hem rechtvaardigt de historische waarde van het boek de verkoop ervan: ‘Voor historici is het belangrijk kennis te nemen van de geschiedenis. Het wegstoppen daarvan is niet zinvol. Het boek is bijna overal te koop, zelfs in Israël.’

Ook zijn advocaat Gerard Spong vindt het verbod onzinnig, vooral omdat er ook andere ‘schokkende’ boeken bestaan die wel in Nederland verkocht mogen worden: ‘De Bijbel is een soort Mein Kampf tegen homo’s’.

Ook wijst Spong erop dat Mein Kampf vrij te verkrijgen is via kanalen voor e-books, zoals iTunes.

Het OM vindt echter dat papieren exemplaren van het boek een symboolfunctie hebben: ‘Het bezit van een exemplaar kan laten zien dat je helemaal achter het gedachtegoed staat dat erin is verwoord en waar het boek een symbool van is.’

Als er geen straf op staat is er geen barrière meer voor mensen die echt kwaad in de zin hebben om het boek te verspreiden.

Federatief Joods Nederland deed vorig jaar aangifte vanwege de verkoop van het boek in de Totalitarian Art Gallery van Van Eyck. De uitspraak van de rechtbank volgt over drie weken.

Antisemitisme

De officier van justitie vreest dat er nog steeds mensen zijn die heil zien in het boek van Hitler: ‘Joden moeten steeds meer oppassen om zich als Jood herkenbaar op straat te begeven. De kans om gemolesteerd te worden of in ieder geval om onaangenaam bejegend te worden, lijkt duidelijk groter te zijn geworden.’

Het antisemitisme lijkt de laatste tijd inderdaad een opmars te maken in West-Europa.

Eerder deze maand werd de politiebewaking van Joodse instellingen opgehoogd in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De aanleiding voor de extra bewaking was de aanslag op het Joods museum in Brussel door de teruggekomen jihadist Mehdi Nemmouche.