Oekraïens gevechtsvliegtuig bij MH17? Onderzoeksraad buigt zich erover

30 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoeken of er een Oekraïens gevechtstoestel in de buurt van MH17 heeft gevlogen ten tijde van de crash.

Volgens Rusland vloog een Oekraïens militair gevechtsvliegtuig van het type Sukhoi op enkele kilometers van het toestel van Malaysia Airlines.

Radarbeelden

Op Russische radarbeelden zou te zien zijn dat er kort voor de crash van MH17 een militair vliegtuig vlakbij het toestel van Malaysia Airlines vloog. Rusland heeft de beelden aan de Onderzoeksraad ter beschikking gesteld.

In september publiceerde de Onderzoeksraad het voorlopig rapport over de crash van MH17. In het rapport is een kaart opgenomen waarop andere civiele vliegtuigen te zien zijn die in de buurt van het neergestorte toestel waren op het moment van de ramp.

Over de mogelijke aanwezigheid van een militair vliegtuig wordt echter geen woord gerept.

De radarbeelden van Rusland worden meegenomen in het verdere onderzoek, vertelt woordvoerder Sara Vernooij van de Onderzoeksraad donderdag in het televisieprogramma Brandpunt Reporter. Het programma geeft een reconstructie van de ramp met MH17 waardoor het er steeds meer op gaat lijken dat het vliegtuig inderdaad door een Oekraïens gevechtsvliegtuig is neergehaald.

Onbekend

Drie maanden na de ramp met MH17 is nog altijd niet bekend wie het vliegtuig precies heeft neergehaald. Ook is het nog steeds niet bekend of het vliegtuig met opzet is neergehaald of dat er een vergissing in het spel is.

De Onderzoeksraad schreef in het voorlopig rapport dat er sprake was van ‘voorwerpen die met hoge energie het vliegtuig doorboorden’.

Het doel van de Onderzoeksraad is niet om een ‘schuldige’ aan te wijzen. Het Openbaar Ministerie (OM) is verantwoordelijk voor het strafrechtelijke deel van het onderzoek en liet begin deze week weten ook de mogelijke aanwezigheid van een militair vliegtuig te gaan bekijken. Er werken tien officieren van justitie en een team van ongeveer honderd rechercheurs aan het strafrechtelijk onderzoek.

Onveilig

Het voorlopig rapport van de Onderzoeksraad vermeldt dat er tot op die datum nog geen mogelijkheid was om uitgebreid onderzoek te doen naar de wrakstukken. Het gebied zou te onveilig zijn. De wrakstukken liggen nog altijd in het rampgebied.

Woensdagavond werd bekend dat de Oekraïense regering vindt dat Nederland na de crash had moeten onderhandelen met de separatisten over toegang tot het gebied.

Nederland wilde dat toentertijd niet omdat onderhandelingen de erkenning van Donetsk als onafhankelijke staat zou betekenen. Maleisië voerde wel onderhandelingen met de rebellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.