Nieuwe getuigenis drijft Julio Poch verder in het nauw

23 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Collega’s van oud-Transavia-piloot Julio Poch (62) wisten al veel langer van zijn mogelijke betrokkenheid bij dodenvluchten in Argentinië. Dit blijkt uit een nieuwe getuigenis van een van zijn voormalige ambtgenoten.

De nieuwe inzichten kwamen woensdag naar voren in een videoverhoor van piloot en oud-collega van Poch Edwin Reijnoudt Brouwer, zo bericht de Volkskrant.

‘Heeft de heer Poch letterlijk gezegd dat hij zelf mensen uit vliegtuigen gooide?’ vroeg de advocaat van Poch, Gerardo Ibanez, tijdens het videoverhoor aan Reijnoudt Brouwer. Die antwoordde: ‘Nee, maar dat heeft hij wel tegen anderen gezegd.’

Reijnoudt Brouwer vervolgde: ‘Op een captainsfeestje in 1989 kreeg een collega, Dick Stek, ruzie met Julio. Hij wilde hem op zijn gezicht slaan en zei: “Die klootzak zegt net dat hij mensen uit vliegtuigen heeft gegooid.”‘

Reijnoudt Brouwer bevestigt dat hij Stek dit heeft horen zeggen.

Grappen

Later in het verhoor overhandigden Reijnoudt Brouwer en Tim Weert – een andere getuige tegen Poch – drie e-mails waaruit blijkt dat Pochs collega’s al lange tijd, ruim voor 2003, op de hoogte waren van diens betrokkenheid bij zogenoemde ‘dodenvluchten’.

Reijnoudt Brouwer is ervan overtuigd dat Pochs betrokkenheid breed bekend was onder Transavia-piloten. ‘Er werden onderling zelfs grappen over gemaakt. Zo van: “We vliegen vandaag met Julio, niet te dicht bij de deur zitten.”‘

Verder zegt de getuige dat Poch het opnam voor Jorge Zorreguieta, vader van koningin Máxima en in de jaren zeventig staatssecretaris van Landbouw in Argentinië onder de militaire dictatuur van Jorge Videla. Poch zou hebben gezegd dat Zorreguieta ‘van niets wist omdat hij van Landbouw was’.

‘Poch zei dat “zij” de linkse terroristen in zee gooiden,’ zegt Reijnoudt Brouwer. Op de vraag hoe ze dat dan deden, zou Poch een handgebaar hebben gemaakt, om daarmee aan te geven dat ze mensen uit het vliegtuig gooiden.

Bali

Aanleiding voor de vervolging van Poch – die intussen al ruim vijf jaar duurt – was een etentje met collega-piloten in 2003 op Bali. Daarin zou hij zijn betrokkenheid bij dodenvluchten kenbaar hebben gemaakt.

Het blijkt voor de aanklagers moeilijk te zijn om bewijs te vinden tegen Poch. Voorafgaand aan de getuigenis zei een van de aanklagers te vrezen dat er onvoldoende bewijs was om Poch te veroordelen.

De getuigenis van Reijnoudt Brouwer kan belangrijk zijn, omdat het ‘bekennen’ van Poch tijdens het etentje veelal wordt gezien als het enige bewijsmateriaal. Reijnoudt Brouwers getuigenis toont aan dat deze bekentenis mogelijk geen opzichzelfstaand feit is, maar breder wordt gedragen binnen de pilotengemeenschap.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.