nederland

Nederlanders zijn helemaal klaar met pesten op de werkvloer

31 oktober 2014

Pesten moet in zware gevallen strafbaar worden gesteld. 71 procent van de ondervraagde Nederlanders vindt dat de wettelijke mogelijkheden om pesten strafbaar te stellen moeten worden verruimd.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maakte donderdag bekend extra aandacht te gaan besteden aan het probleem van pesten op de werkvloer. De minister reageerde daarmee op een pleidooi van PvdA-Kamerlid John Kerstens. Kerstens wees op recent onderzoek waaruit blijkt dat pesten op het werk toeneemt.

Het Parool publiceerde dinsdag de resultaten van een onderzoek naar pesten op de werkvloer. Hieruit kwam naar voren dat pesten op de werkvloer toeneemt. De pesters zouden misbruik maken van collega’s die door de economische tegenwind onzeker zijn over hun eigen baan. Hierin zien de pesters een kans om hun eigen positie te versterken.

Slachtoffer

Laura Willemse van de stichting Pesten op de Werkvloer, die donderdag op de Vrije Universiteit een seminar over pesten binnen bedrijven organiseerde, zegt dat recent onderzoek uitwijst dat 19,2 procent van de werknemers wordt gepest. Verder zegt ze dat slechts de helft van de bedrijven een beleid omtrent pesten heeft.

Daarbij komt dat slachtoffers van pesten vaak worden weggezet als ‘overgevoelig’. Nu is het nog vaak zo dat degene die gepest wordt, uiteindelijk het bedrijf verlaat. Maar Willemse denkt niet dat dit de oplossing is: ‘Als een bedrijfscultuur verziekt is, kun je er wel een slachtoffer uithalen, maar dan is het wachten op het volgende slachtoffer.’

Jeugd

Uit het onderzoek blijkt verder dat 63 procent van de ondervraagden van mening is dat het mogelijk moet zijn om pesters tussen de 12 en 18 jaar te dagvaarden, zodat ze een strafblad riskeren. Ook vindt ruim de helft het een goed idee om ouders van pesters een boete te geven als het pestgedrag van hun kind niet ophoudt. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Daartegenover staat dat ‘maar’ de helft van de jongeren (44 procent) vindt dat pesten strafbaar moet worden. Als kritiek op het plan noemen veel jongeren dat de grens tussen pesten en plagen onduidelijk is.

Plan

In maart 2013 had Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) al een plan geïntroduceerd voor een verplicht anti-pest programma op scholen. Scholen moeten daardoor onder meer een zogenoemde ‘anti-pestcoördinator’ aanstellen. Het plan gaat op 1 augustus 2015 in werking.

Maar waar het oude plan is gericht op pestgedrag onder jongeren, is het nieuwe plan meer nadrukkelijk gericht op volwassenen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.