Mediaoverzicht: tegenvaller voor omroepen, en meer over De Mol

11 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

Zijn Linda en John de Mol het slachtoffer van zware criminelen? En de publieke omroep staat een flinke tegenvaller te wachten. Dit staat er in de media op zaterdag:

* De nieuwe afpersingsbrief, die de familie van Linda en John de Mol onlangs hebben ontvangen, is mogelijk een teken dat zware criminelen iets met deze veelbesproken zaak te maken hebben. Dat zijn ‘criminelen die zich ondanks de compositietekening nog steeds veilig wanen en er niet voor terugdeinzen met hun plan verder te gaan,’ zegt Erik Muller van beveiligingsbedrijf Cortex tegen het AD.

De veiligheidsexpert wil niet speculeren over de zaak-De Mol, maar zegt ‘in algemene zin’ dat deze werkwijze kan duiden op een goed doordacht plan. ‘Echte criminelen weten wat ze doen. Die hebben nagedacht over een plan en laten zich daar niet vanaf brengen.’ Dat een gelegenheidsafperser gewoon doorgaat, vindt de deskundige erg onwaarschijnlijk, want die heeft volgens hem niet nagedacht over wat te doen als er een compositietekening verschijnt.

Anderhalve week geleden werd bekend dat mediamagnaat John de Mol al een jaar wordt afgeperst. Hij kreeg regelmatig brieven waarin hij werd opgedragen een miljoenenbedrag over te maken. Zo niet, dan zou zijn zus, tv-presentatrice Linda de Mol, en haar gezin iets overkomen.

* De gemeente Amsterdam kan de explosieve groei van vakantiewoningen via vooral Airbnb niet langer aan. De stad wil daarom het aantal controleteams uitbreiden. Ook moeten er digitale rechercheurs komen om misstanden vroegtijdig op te sporen, schrijft Het Parool.

Volgens SP-wethouder Laurens Ivens (Wonen) kan de gemeente het aantal toegenomen meldingen van overlast niet meer bijbenen en moet er daarom geld bij: 500.000 euro voor de uitbreiding van het aantal controleurs.

Huizen mogen maar voor maximaal twee maanden per jaar worden verhuurd aan vakantiegangers. Maar die regel wordt vaak met voeten getreden en de controle daarop is erg lastig doordat er te weinig controleurs zouden zijn. Uit alle delen van de stad komen klachten over overlast door vakantieverhuur, schrijft de krant.

* De publieke omroepverenigingen staat een flinke tegenvaller te wachten. Maximaal de helft van de programmabegroting gaat namelijk naar partijen van buiten het bestel, omdat zij de komende jaren meer programma’s op de buis moeten kunnen krijgen, meldt De Telegraaf op basis van betrouwbare bronnen.

In 2013 kregen alle publieke omroepen samen 670 miljoen euro om radio en tv te maken. Daarvan houden ze de helft gegarandeerd over. Voor de andere helft moeten de omroepen voorstellen indienen, die in competitie gaan met de plannen van onafhankelijke producenten. De overkoepelende NPO besluit uiteindelijk waar het geld heen gaat. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) volgt hiermee een advies van de Raad voor Cultuur.

* Coalitiegenoten van de Amerikanen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) waarschuwen Washington voor de dubbelrol die Qatar speelt in de militaire campagne tegen de terroristen in Syrië en Irak.

Want enerzijds steunt de steenrijke Golfstaat de anti-IS-coalitie, maar anderzijds geeft het ook steun aan terroristische organisaties, waarschuwen landen als Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië.

De connecties van het emiraat met Al-Nusra, een aan Al-Qa’ida gelieerde organisatie, en Hamas en de Taliban in Afghanistan, baren de andere Arabische landen steeds meer zorgen, schrijft The Wallstreet Journal. Ze vrezen dat door de dubbelrol van Qatar de coalitie onder druk komt te staan en misschien zelfs wel kan scheuren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.