Mediaoverzicht: ‘Nu is ’t ook onze oorlog geworden’

08 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De eerste Nederlandse bommen op IS-doelen in Irak domineren de voorpagina’s van de Nederlandse ochtendkranten. ‘Nu is ’t ook onze oorlog geworden’.

  • ‘Met het gooien van drie bommen door F-16’s is Nederland gisteren aan een ingewikkelde oorlog begonnen in het Midden-Oosten,’ schrijft het AD. ‘Nu is ’t ook onze oorlog geworden,’ meent de krant, al wil premier Mark Rutte (VVD) niet van een oorlog spreken omdat de vijand geen land betreft. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) was dinsdag toevallig in Washington bij haar Amerikaanse ambtsgenoot Chuck Hagel toen ze van de eerste Nederlandse militaire operatie in Irak hoorde. ‘De snelheid waarmee Nederland heeft gereageerd, heeft hij zeer verwelkomd. Nee we feliciteren elkaar natuurlijk niet. Oorlog en het afwerpen van bommen zijn bepaald geen zaken om elkaar mee te feliciteren.’
  • Ook de voorpagina van De Telegraaf wordt vrijwel geheel besteed aan de Nederlandse missie in Irak. ‘Nederlanders bestoken ISIS,’ schrijft de krant in grote letters. Volgens de krant heeft de Nederlandse luchtmacht zijn eerste operatie dinsdag uitgevoerd in de omgeving van de woestijnsteden Zumar en Rabia. En nu de strijd om het Syrisch-Koerdische Kobani lijkt te worden verloren, ebt het verzet van de PvdA tegen militaire acties in Syrië steeds verder weg. Volgens de krant is er ‘grote druk’ op het kabinet om ook in Syrië in te grijpen.
  • De noodsituatie in Kobani noopt het kabinet tot een snelle beslissing over ingrijpen in Syrië, schrijft dagblad Trouw. ‘Nu de jezidi’s van de Sinjar-berg zijn gered en de Nederlandse F-16’s gisteren de eerste bommen boven Irak hebben afgeworpen, creëert het lot van de belegerde Koerdische stad Kobani in Noord-Syrië opnieuw een gevoel van urgentie in de Tweede Kamer,’ schrijft de krant. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt in de krant dat Nederland een ‘actieve rol’ moet spelen door deel te nemen aan de luchtaanvallen of door de druk op Turkije op te voeren.
  • Geen IS en Irak, maar ebola op de voorpagina van de Volkskrant. De krant laat Spanje-correspondent Steven Adolf aan het woord over de fouten die mogelijk zijn gemaakt in een Spaans ziekenhuis waar het eerste Europese ebola-geval werd geconstateerd. Spanjaarden zijn volgens Adolf bang voor het besmettingsgevaar. Sommigen vragen zich zelfs af of ze nog wel met het openbaar vervoer moeten reizen. De hond van de besmette verpleegster moet worden afgemaakt.
  • Honderden Koerden en ‘Salafisten’ zijn opnieuw met elkaar op de vuist gegaan in de Duitse stad Hamburg,’ meldt Die Welt. De relschoppers hadden metalen stangen, puntige voorwerpen en kapmessen bij zich. De politie moest met harde hand ingrijpen. Er zouden meerdere gewonden zijn gevallen. Het is de laatste tijd vaker raak in Duitsland, zoals gisteren in Celle.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.