Mediaoverzicht: nabestaanden MH17 klagen staat aan en ex-militair ronselt voor jihad

10 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Een oud-militair van F-16-basis Volkel heeft geprobeerd oud-collega’s te ronselen voor de moslimoorlog tegen ongelovigen. En nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 gaan de Nederlandse staat aanklagen.

  • Een geradicaliseerde ex-militair heeft zijn oud-collega’s van F-16-basis Volkel benaderd voor de jihad. Dat meldt De Telegraaf vrijdag. De luchtmacht heeft het incident eerder deze week gemeld bij MIVD en AIVD. De geheime diensten onderzoeken de zaak. F-16’s en militairen van vliegbasis Volkel zijn sinds afgelopen weekeinde actief betrokken bij bombardementen op IS-doelen in Irak. Het voorval is gemeld door vliegbasiscommandant kolonel Peter Tankink. Het ministerie van Defensie erkent dat ‘conform procedures’ beide inlichtingen- en veiligheidsdiensten gealarmeerd zijn. Bronnen spreken over ‘ronselpraktijken, die heel bedreigend overkwamen’.
  • Nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op vlucht MH17 gaan de Nederlandse Staat aanklagen wegens grove nalatigheid en onzorgvuldigheid bij het afwikkelen van de tragedie met het vliegtuig. Dat schrijft De Telegraaf. De uitglijder van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken was ‘de druppel die de emmer deed overlopen’. Timmermans zei tijdens een televisie-uitzending dat een van de slachtoffers een zuurstofmasker om had. Dat was bij de nabestaanden niet bekend. Advocatenkantoor Van der Groen gaat voor Stichting MH17 de Staat aanklagen. ‘Ook omdat er nog geen behoorlijk onderzoek is gedaan op de rampplek’, zegt Bob van der Groen. ‘Nederland moet zorgen voor veiligheidsgaranties. We stellen de Staat aansprakelijk voor immateriële schade.’ Timmermans zei gisteren zijn uitlatingen ‘te betreuren’.
  • Het Belgische krantenbedrijf Mediahuis zoekt hulp van een Nederlandse partner bij de overname van NRC Media. Volgens betrokkenen heeft het bedrijf aangeklopt bij onder meer de families Blokker en Zeeman, investeerder HAL, Stichting Democratie en Media en de Telegraaf Media Groep (TMG). Dat meldt Het Financieele Dagblad. Begin september meldden Egeria, huidig eigenaar van NRC Media, en Mediahuis dat zij exclusieve onderhandelingen voeren over een overname. TMG bracht eerder al een bod uit van 90 miljoen euro, maar dat werd door Egeria afgewezen. Volgens ingewijden zijn de Belgen bereid om 115 miljoen euro te betalen. Blokker, Zeeman, HAL en Stichting Democratie en Media zouden sterke financiële partners kunnen zijn, maar de toenadering tot hen heeft vooralsnog tot geen resultaat geleid.
  • Nederland wordt een jaar lang niet meer bestuurd vanuit het Torentje. Renovatie van het Binnenhof maakt werken voor de minister-president op die plek onmogelijk. Behalve het Torentje, worden in 2018 ook de Eerste Kamer, Raad van State en de Tweede Kamer gerenoveerd, schrijft het AD. Alle leidingen, van riolering tot dataverbindingen, moeten worden vervangen. Ook wordt er gewerkt aan de brandveiligheid en het enkel glas dat in de meeste ruimtes nog aanwezig is. Het wordt een dure operatie, schrijft de krant. De kosten zijn nog niet bekend. Bewoners van het Binnenhof moeten een plek krijgen in andere gebouwen in Den Haag. Dat schrijft oud-minister Liesbeth Spies, die de operatie aanstuurt, in een brief aan minister Stef Blok (Rijksdienst, VVD).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.