Media: zint Eurlings op wraak? En verdachte moet sorry kunnen zeggen

29 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Oud-topman van KLM Camiel Eurlings zou uit zijn op wraak. Hij vindt dat president-commissaris Hans Smit, die hem heeft ontslagen, ook moet bloeden. En een verdachte zou ‘sorry’ moeten kunnen zeggen, zonder daarmee schuld te bekennen. Het mediaoverzicht van 29 oktober.

* Camiel Eurlings zal naar verwachting een juridisch onderzoek eisen, meldt De Telegraaf. Dinsdag werd het vertrek van Eurlings besproken in Parijs, waar de hele top van Air France-KLM bijeen was om de crisis in de maatschappij te keren.

Smits zegt dat er zorgvuldig is gehandeld bij het ontslag van Eurlings, maar intern is er verdeeldheid onder bestuurders en commissarissen over de harde manier waarop Eurlings het veld moest ruimen. Eurlings zegt van niets te weten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

* Scheidend president van de Hoge Raad Geert Corstens vindt dat verdachten gewoon ‘sorry’ moeten kunnen zeggen, zonder dat ze daarmee schuld bekennen, zegt hij in een interview met de Volkskrant. Een spijtbetuiging wordt nu vaak gezien als erkenning van aansprakelijkheid, en dat maakt verzoening tussen twee partijen moeilijk.

Corstens pleit voor wetgeving die spijtbetuiging mogelijk maakt, zonder dat dat in de rechtszaal tegen je kan worden gebruikt. Sorry zeggen kan nu ook tegen mensen worden gebruikt als er een claim tegen de persoon wordt ingediend.

* Liefdadigheidsinstellingen krijgen steeds meer inkomsten uit nalatenschappen. De komende vijftien jaar zien organisaties hun inkomsten uit erfenissen vervijfvoudigen tot 1 miljard euro per jaar, blijkt uit een rekensom van hoogleraar filantropie René Bekers.

‘Het is een enorme groeimarkt,’ zegt Bekers tegen het AD. Grote goede doelen hebben volgens Bekers speciale afdelingen om al het erfenisgeld binnen te halen. Zij sturen brieven naar vijftigplus-donateurs met het verzoek te overwegen hun organisatie op te nemen in het testament. Ook leggen zij huisbezoeken af bij ouderen.

* Onder de grote groep Syriërs die naar Nederland is gekomen voor asiel, zitten verdachten van oorlogsmisdaden. Deze verdachten krijgen geen verblijfspapieren, maar kunnen door de oorlog in Syrië niet worden teruggestuurd, schrijft dagblad Trouw.

Ongeveer vijf Syriërs hebben in de eerste helft van dit jaar geen verblijfspapieren gekregen omdat de IND vermoedt dat zij zich in het land van herkomst schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.

* Werkgevers zouden vaker medewerkers aannemen die er fit en vitaal uitzien. Dikke sollicitanten of mensen met een ongezonde levensstijl worden vaker afgewezen dan mensen met een fitte uitstraling, zegt commercieel directeur Wim Bubberman van Olympia tegen het AD.

Het uitzendbureau bemiddelt tussen 12.000 uitzendkrachten en zo’n 3.500 bedrijven. Bubberman heeft wel een verklaring voor het fenomeen. Werkgevers zouden kritischer zijn door strenge wet- en regelgeving. Zo moeten bedrijven tegenwoordig betalen voor flexwerkers die ziek worden net voordat hun contract afloopt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.